Krivična prijava protiv psihijatra koji je upisivao lažne dijagnoze

Protiv nekadašnjeg psihijatra Doma zdravlja na Paliluli podneta je krivična prijava i on će u sklopu istrage biti saslušan, potvrđeno je u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.
Krivična prijava protiv psihijatra koji je upisivao lažne dijagnoze
Foto: 021.rs (arhiva)
Lekar se, kako je ranije pisao BIRN, sumnjiči da je brojnim pacijentima upisivao dijagnoze teških psihijatrijskih i neuroloških bolesti od kojih oni nisu bolovali.

Tužilaštvo je reagovalo nakon tekstova BIRN-a u kojima su preneta svedočenja pacijenata i lekara o tome kako je psihijatar upisivao lažne dijagnoze u elektronske kartone svojih pacijenata, kao i o ulozi Doma zdravlja Palilula u pokušaju sprovođenja kliničke studije leka pimavanserina. Pojedinim pacijentima upisano je i više od 30 različitih dijagnoza.

Protiv tog lekara je podneta krivična prijava za falsifikovanje službene isprave nakon što je policija prikupila potrebna obaveštenja i razgovarala sa pet oštećenih pacijenata. Prvo tužilaštvo je formiralo predmet početkom oktobra, odmah nakon BIRN-ovog teksta, i poslalo nadležnoj policijskoj upravi nalog da se prikupe sva potrebna obaveštenja u vezi sa tim slučajem.
 
Za problem se saznalo početkom prošle godine, kada su Domu zdravlja na Paliluli počeli da se javljaju pacijenti koji nisu mogli da ostvare neka svoja prava, poput zaposlenja, jer im je u zdravstvenom kartonu stajalo da boluju od teških psihijatrijskih i neuroloških bolesti.
 
Manipulisanje dijagnozama poklopilo se sa periodom kada je taj psihijatar krenuo u proces sprovođenja kliničkog ispitivanja leka pimavanserina.
 
Studija na kraju nije ni sprovedena.
 
Iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva pozivaju građane koji imaju karton u Domu zdravlja na Paliluli da ga pogledaju i prijave im ako podaci nisu tačni.
  • Lals

    03.12.2022 08:06
    Crnjak
    Mislim da kompletna vlast ima pogresnu dijagnozu.
  • Branka

    03.12.2022 06:03
    Lekarska mafija
    Povezanost lekara sa industrijom lekova zabrinjava.Hipokratova zakletva obavezuje,ali da li je u međuvremenu promenjena.Moralnost i humanost obeležja su doktora i farmaceuta.I zdravstvo je slika i prilika sadašnjeg srpskog društva.
  • Boki

    02.12.2022 23:23
    Treba videti da li je neko sakrivao dijagnoze! Manji problem su ovi što su hteli da se provuku kao da su bolesni, ali šta je sa bolesnima na funkcijama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija