Poverenik: Ni u jednom slučaju poslodavac ne treba da zna dijagnozu radnika

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je da poslodavac ne bi trebalo da zna dijagnoze zaposlenih.
Marinović je to rekao komentarišući navode da je bar jedan pacijent ostao bez posla zbog psihijatra u beogradskom Domu zdravlja "Dr Milutin Ivković" na Paliluli, koji je pacijentima upisivao šifre bolesti od kojih nisu bolovali.
"Ni u jednom slučaju poslodavac ne treba da zna dijagnoze, odnosno šifre bolesti zaposlenih, već 'samo' da li je taj radnik zdravstveno sposoban da obavlja poslove na svom radnom mestu, i u slučaju potrebe, razlog odsustva sa posla usled bolovanja zaposlenog", rekao je Marinović za današnju Politiku.
Istakao je da bi građani, ukoliko sumnjaju da se njihovi podaci o zdravlju obrađuju bez pravnog osnova, trebalo prvo da se obrate ustanovi koja je rukovodilac tim podacima, pa zatim povereniku. On je dodao da će se institucija poverenika o tom slučaju izjasniti po završetku nadzora koji je pokrenut, nakon utvrđivanja svih činjenica.
 
"Ukoliko postoje nepravilnosti i postupanje suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, propisane su kazne za rukovaoca podacima o ličnosti koji ima svojstvo pravnog lica u rasponu od 50.000 do dva miliona dinara, kao i sankcije za odgovorono lice u rasponu od 5.000 do dva miliona dinara", naveo je Marinović.
 
Kada je u pitanju kazna za psihijatra, poverenik navodi da je on ne može izreći, ali da ukoliko dođu do zaključka da je učinjeno krivično delo, o tome mogu obavestiti nadležno tužilaštvo.
 
Portal BIRN ranije je pisao da je psihijatar Aleksandar Miljatović iz Doma zdravlja na Paliluli velikom broju pacijenata koji su se lečili u Službi za zaštitu mentalnog zdravlja doma zdravlja na Paliluli upisivao šifre teških psihijatrijskih i neurodegenerativnih bolesti od kojih oni nisu bolovali i da se manipulisanje dijagnozama poklopilo sa periodom kada je psihijatar Miljatović krenuo u proces sprovođenja kliničkog ispitivanja leka pimavanserina.
  • Мирослав

    13.10.2022 14:58
    @Jj
    Слажем се са вашим коментаром у потпуности! Послодавац мора знати дали неко има неку болест и сам одлучује дали му такав упсленик може радити и бити плаћен за свој посао! Многи крију,разне болести како би се запослили и остварили нека права да се закаче на послодавца и исписали,што више новца! Систем и људи,постали су покварени! Код нас у фирми,жена мора да потпише,сем систематског прегледа,који власник плаћа да нејће,остати у другом стању,најмање 2 године! Нису ово државне,фирме где радиш шта,хоћеш! Ово је Капитализам и играш како ти свирају,зато те и плаћају! Сурово је заиста али је то реалан живот,који се сада живи! Нико никада,није довољно плаћен за свој рад нити,послодавац буде задовољан али се мора наћи нека,средина за обоје како би,функционисали! Све се плаћа и свако гледа,где иде и коме његов новац! Навели сте пример о жени,дијабетичару и сада сте ви "криви" а сигурно је то донела од куће и ескалирало на радном,месту! Многи овде,немају благе везе како функционише,приватни сектор и колико новца,власник мора да плати држави како би државни нерадници и пензионери имали своја,примања!!!
  • ja

    13.10.2022 13:17
    Tesko je sakriti epi napade...
  • g pen

    13.10.2022 13:03
    Evo ga! Prepodobni srpski poslodavac. Zasto je zena zapala u dijabeticnu komu? Zbog uslova, neredovne ishrane, stresa( najverovatnije zbog tebe)....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija