Preko lažne stranice Pošte ostao bez 340.000 dinara

Trenutak nepažnje koštao je Beograđanina S. K. 340.000 dinara.
Preko lažne stranice Pošte ostao bez 340.000 dinara
Foto: Pixabay
Internet prevaranti su zloupotrebivši logo "Pošte Srbije", preko lažne stranice ovog preduzeća, iskoristili podatke sa platne kartice koje je ostavio i "očistili" mu tekući račun, pišu Novosti.
Iz Narodne banke Srbije i "Pošte" upozoravaju na česte situacije fišinga i apeluju na oprez prilikom davanja podataka koji mogu da budu zloupotrebljeni.
Očekujući pošiljku iz Amerike, sagovornika Novosti nimalo nije iznenadio SMS da preko linka koji mu šalju plati carinu, od 4,48 evra da bi preuzeo paket. Nije primetio da je upravo internet stranica na koju je doveden bila lažna.
 
"Čim sam ukucao podatke sa kartice i CVC, stigla mi je poruka od banke sa jedinstvenim kodom kojom se autorizuje transakcija. Nekoliko sati kasnije, međutim, stiglo mi je na mobilni 15 notifikacija da mi je sa računa podignuto ukupno oko 340.000 dinara. Kako su mi iz banke odgovorili, ispostavilo se da sam unosom podataka sa platne kartice, kao i jednokratne lozinke koju su mi poslali na mobilni zapravo bio žrtva fišinga. To je oblik prevare neovlašćenog preuzimanja podataka sa platne kartice, koji su u ovom slučaju upotrebljeni da 'otvore' aplikaciju novčanika na mom mobilnom. Poslao sam pritužbu i banci i Narodnoj banci Srbije. Čekam odgovor, ali su mu iz banke sugerisali da ne očekujem odštetu", kaže S. K.
 
Iz Narodne banke Srbije su rekli da po Zakonu o platnim uslugama, rizik zloupotrebe platne kartice veći od 3.000 dinara preuzima banka. Međutim, to se, kažu, ne odnosi na slučajeve prevara, kada su sami korisnici dali podatke, unoseći ih na lažni sajt, nakon čega su zloupotrebljeni.
 
"Tada je odgovornost na korisniku. Bez obzira na sve veće garancije koje uživaju korisnici platnih usluga, oni moraju takođe da budu svesni odgovornosti za svoje postupke. Kada je reč o podacima koji se odnose na zloupotrebu platnih kartica, prema do sada obrađenim podacima Narodne banke Srbije u toku 2022. godine rešeno je 35 pritužbi u vezi sa zloupotrebom platnih kartica. Od toga je osnovanih bilo 15", kažu u NBS.
 
Kako kažu, iako plaćanje na internetu nosi pogodnosti za korisnike i olakšava njihovo svakodnevno funkcionisanje, donosi i određene rizike. I u slučaju korišćenja platnih kartica, ali i svih drugih finansijskih usluga, naglašavaju da korisnici moraju da postupaju oprezno.
 
"Upravo iz navedenog razloga Narodna banka Srbije je nedavno, u okviru svoje rubrike "Korisno je da znate", građanima ukazala o čemu bi trebalo da vode računa prilikom kupovine na internetu", poručili si iz NBS.
 
Da ovakav napad nije usamljen slučaj, potvrdili su Novostima u JP "Pošta Srbije".
 
"Detektovali smo sredinom novembra novi pokušaj zloupotrebe imena Pošte kojim se građanima putem lažnih i prevarnih SMS poruka i stranica, sugeriše da njihova pošiljka nije mogla biti isporučena, jer nisu plaćene carine. Ceo slučaj odmah je prijavljen Nacionalnom CERT-u. Skrećemo pažnju da nikada na ovaj način ne komuniciramo sa korisnicima i upozoravamo da nikada ne zahtevamo ovakav način plaćanja za isporuku bilo koje vrste pošiljaka. Za bilo kakve nedoumice, dostupan je broj kontakt-centra 0700 100 300 i 011 3607 788, koji je na raspolaganju radnim danima od 8 do 20 časova i subotom i nedeljom od 8 do 15 časova", rekli su u ovom preduzeću.
  • Keša

    05.12.2022 13:36
    Keš je zakon za pametne sve ostalo je prevara. Ne verujete? Proverite još jednom!!!
  • Антун Чупак

    05.12.2022 08:27
    Што се буните,то су ваши жути другари!!!!
  • djordje

    05.12.2022 08:06
    Singapur
    Zna se na koji račun su otišle pare. Problem je u tome što je račun u Singapuru ili nekoj sličnoj državi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.