"Mame su zakon" o budžetu za 2023: Silne milijarde za nacionalni stadion, a za porodice?

Udruženje "Mame su zakon", komentarišući predloženi budžet za 2023. godinu, navodi da će čak osam milijardi dinara biti odvojeno za izgradnju nacionalnog stadiona.
"Mame su zakon" o budžetu za 2023: Silne milijarde za nacionalni stadion, a za porodice?
Foto: Pixabay
Kako je dodalo ovo udruženje, u naredne dve godine za nacionalni stadion biće izdvojeno još 14 milijardi, dok se s druge strane ne vidi se da će se bilo šta suštinski promeniti u pogledu brige o porodici.
"Gotovo svakodnevno slušamo kako je podizanje nataliteta u vrhu priorieta Vlade, ali iz predloga budžeta za 2023. ne vidimo da će se bilo šta suštinski promeniti u pogledu brige o porodici", navodi se u saopštenju.
Predsednica Udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura navodi šta bi majke sa novcem predviđenim za stadion mogle da urade.
 
Ona je rekla da bi, na primer, sve trudnice i porodilje koje samostalno obavljaju delatnost dobile pune nadoknade tokom održavanja trudnoće, pune nadoknade nakon porođaja, ali i plaćene doprinose za obavezno socijalno osiguranje.
 
"Isti tretman koji imaju žene zaposlene na ugovoru o radu dobile bi i one koje su na fleksibilnim ugovorima", rekla je Macura.
 
Ona je rekla da bi, na primer, majke s tim novcem podigle dečiji dodatak sa sadašnjih 3.570 na 4.500, dohodovni cenzus sa 10.700 na 13.000 dinara, i ukazala da svakodnevno rastu cene, povećavaju se životni troškovi.
 
"Garantovale bismo minimalnu nadoknadu svim porodiljama, bez obzira da li su u radnom odnosu ili nisu. Uz to bismo promenile i formulu preko koje se vrši obračun nadoknada upravo zbog toga što još uvek postoje žene koje nakon porođaja dobijaju nadoknade od tek nekoliko stotina ili nekoliko hiljada dinara", rekla je Macura. 
  • Anna

    05.12.2022 13:19
    Smrdija na delu
    Vrlo jednostavno:
    Drzavi mame nisu profitabilne.
    Fudbal jeste.

    Nazalost, tako danas razmislja nasa divna vlast.

    Pa vi vidite kome dati glas na nekim narednim izborima, jer i ovakve ce stvari dotaci i vas ili nekog vaseg, o sveti sendvicari.
  • Инспектор Вишекруна

    05.12.2022 11:52
    Ајде Мацура...
    не глуми опозицију! Због Мацуре сам се покајао што сам гласао и потписао за ДЈБ и то баш у оном мандату када је била посланик!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija