Aleksić: Vlast sprema pljačku budžeta; Brnabić: Jedva čekam da tužite

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je na sednici Skupštine Srbije da vlast planira "neviđenu pljačku budžeta za 2023. godinu".
On je, na sednici na kojoj se raspravlja o budžetu za 2023, rekao i da je korupcija poprimila nezamislive razmere, a da je "režim SNS-a zadužio Srbiju više nego sve vlade u poslednjih 40 godina".
 
"Verujem da će uskoro doći dan kada ćete odgovarati pred sudom i pred zakonom zbog pljačke. Vlast Aleksandra Vučića zadužila je građane Srbije više nego Milošević, Tadić, Koštunica i Đinđić zajedno - najviše posle Josipa Broza Tita. Sledeće godine planirate da zadužite građane za još 11 milijardi evra, što je više nego za ceo mandat Mirka Cvetkovića od 2008. do 2012", rekao je Aleksić.
Aleksić je povodom izlaganja ministra finansija Siniše Malog rekao da je "suština da Srbija srlja u dužničko ropstvo i ovaj budžet gura građane da budu dužnički robovi", kao i da "u budžetu nema nijedne antiinflatorne mere što znači da predstoji katastrofa".
Istakao je da su građani shvatili da vlast manipuliše podacima i menja metodologiju računanja bruto društvenog proizvoda, a istina je da je budžetski deficit 264 milijarde dinara i da će on biti popunjen novim zaduživanjima.
 
"Do kraja sledeće godine svaki građanin Srbije biće zadužen 6.000 evra, a Srbija je jedna od najnerazvijenih država u Evropi", rekao je Aleksić.
 
Brnabić: Jedva čekam da tužite
 
Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je kako jedva čeka da je Miroslav Aleksić ili neko drugi iz te stranke tuži, jer "ona i ostatak Vlade nemaju čega da se stide i da su sve radili u interesu Srbije". 
 
"Volela bih da me neko tuži da vidimo ko je šta radio, ko je šta pričao, a jedino je sigurno da ste vi sudski dokazani lažov. Vama je sud presudio da ste lagali o (bratu predsednika Srbije Aleksandra Vučića) Andreju Vučiću", rekla je Brnabić.
 
Tepić za uvođenje poreza na ekstra zaradu, Brnabić protiv 
 
Predsednica poslaničke grupe "Ujedinjeni" Marinika Tepić zatražila da Vlada Srbije uvede porez na ekstra zarade u vreme ekonomske i energetske krize, kako bi obezbedila novac za povećanje plata prosvetnih i zdravstvenih radnika.
 
"Od uvođenja ovog poreza budžetski prihodi u idućoj godini bi bili uvećani za milijardu evra. Tim novcem bi mogle da bude povećane osnovne zarade nastavnika na 100.00 dinara, lekara na 150.000 i medicinskih radnika na 85.000 dinara", rekla je Tepić.
 
Premijerka Ana Brnabić je navela da Vlada za sada neće uvoditi porez na ekstraprofit.
 
"To bi bilo kobno po investicioni ambijent za koji se svaki dan borimo da ga unapredimo", kazala je Brnabić.
 
Tepić je zamerila premijerki što je tokom rasprave u odgovorima opozicionim poslanicima koristila, kako je ocenila, "uličarski rečnik" i sa njima se obračunavala na tabloidan način.
 
"Na svaku kritiku ste reagovali vređanjem, vraćanjem na period pre 10 ili 15 godina. Treba da odgovorite konkretno na predloge i kritike", kazala je Tepić.
 
"Ja moram da odgovaram na kritike, ali i svim građanima Srbije koliko su neke stvari besmislene i koliko je prisutno licemerje", kazala je premijerka i dodala da je licemerno što je Tepić rekla da u Srbija inflacija "divlja", iako je veći rast cena u nekim razvijenijim zemljama.
 
Uvrede i isključenje mikrofona 
 
Na sednici Skupštine opoziciji je isključen mikrofon i upućene su uvrede.
 
Poslaniku Demokratske stranke Zoranu Lutovcu predsednik Skupštine Vladimir Orlić isključio je mikrofon na početku izlaganja, jer je, kako je Orlić rekao, ponavljao povrede Poslovnika na koje su već ukazivali opozicioni poslanici.
 
Mikrofon je kasnije isključen i poslanicima Ujedinjenih i Moramo-Zajedno Mariniki Tepić i Nebojši Zelenoviću.
 
Poslanici grupe Ujedinjenih Borko Stefanović i Dejan Bulatović rekli su Orliću da opomene treba da izriče vladajućoj većini zbog uvreda i dobacivanja tokom izlaganja.
 
"Ne čujete uvrede koje vladajuća većina dobacuje. Ovde su tolerisane stvari protiv etike. Poslanik (Srpske napredne stranke Veroljub) Arsić kaže da su neki ljudi ovde zreli za (psihijatrijsku bolnicu) 'Lazu Lazarevića' ", rekao je Stefanović.
  • Agiona

    08.12.2022 06:59
    Zalutala na planeti
    Premijerka je odavno zalutala na planeti, nije ni čudo jer se nalazi u zemlji Srbiji u kojoj svu svakakva čuda moguća pa i ta da ona može biti premijerka.
  • Branislav

    06.12.2022 11:21
    Izbori
    Citajuci tekst,a posle i komentare uvudjam da pojedinci u komentarima resavaju probleme kao veliki strucnjaci a na izborima cvrc! I sta onda sto se ne uclane u sns i pomognunovom napacenom narodu kako i sami kazu!?
  • @/

    06.12.2022 09:21
    nemušti
    aj ti polako , ti nam posebno ne trebaš , zato ne snebivaj se i paljba ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija