U Pirotu sve manje dece, za povećanje nataliteta predloženo da se u grad dovede vojska

Prema nezvaničnim rezultatima poslednjeg popisa, broj stanovnika u Pirotu u protekloj deceniji smanjen je za 8.000, odnosno za 13 odsto.
U Pirotu sve manje dece, za povećanje nataliteta predloženo da se u grad dovede vojska
Foto: 021.rs
U Okružnoj bolnici ove godine rođeno je najmanje beba od kada postoji porodilište. Lokalna samouprava formirala je komisiju koja treba da preispita mere populacione politike.
Broj stanovnika u 21. veku u Pirotu smanjen je za 18.000. Podaci iz porodilišta takođe su alarmantni. Za 11 meseci ove godine rođeno je 70 beba manje, nego u istom periodu prošle godine, javlja RTS.
 
"U pirotskoj bolnici sam od 1994. godine, kad je bilo preko 1.000 porođaja godišnje. Bilo je i 1.300, 1.400, da bi sada spali na manje od 400 porođaja godišnje", kaže načelnik ginekologije pirotske bolnice, doktor Vladan Đurov.
 
Lokalna samouprava formirala je komisiju, koja treba da preispita mere populacione politike. Konkretna pomoć zatražena je i od čelnika države. Grad predlaže povratak vojske i otvaranje fakulteta.
 
"Mislim da nekoliko konkretnih mera može da urodi plodom kada su Pirot i ovaj kraj u pitanju, a to je da vratimo vojsku u Pirot. To je sa aspekta odbrambene i ekonomske, pa i sa aspekta populacione politike, sigurno dobra mera", kaže gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.
 
Već su donete dve nove mere, a izdvojeno je dodatnih 40 miliona dinara za predškolsku ustanovu, pa će sledeće godine biti ukinute liste čekanja za vrtić. Pirot je pristupio pokretu "3 plus", koji obezbeđuje povlastice za porodice sa troje i više dece.  
  • Zopi

    13.12.2022 17:40
    More mrš , bre !
  • Ignjatović Bojan

    12.12.2022 18:09
    SNS Sekta
    Sa ovakvom vlašću nam je nestanak zagarantovan. Vojska je već sad ostala bez ljudi, a šta će biti u budućnosti, strah me i da pomislim. Treba biti realan i reći da je ovo što nam se dešava veća demografska katastrofa od I i II svetskog rata zajedno, a onima što na komentare lupaju minuse, po nečijem nalogu bi poručio da dobro razmisle u čemu učestvuju.
  • Todor

    12.12.2022 14:51
    Eee, Bože Gospode.
    Našli ste problem nataliteta! Onda otvorite dve mešovite kasarine.
    Kolko ste vi kao vlast nesposobni i uobraženi, tolko je i ovaj narod izgubljen, bez širine, i trpeljiv ali bez razloga. Zbrali smo se! I sve će gore da bude, jer prosvećeniji odlaze.
    Ovo je privatan grad pojedinaca!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija