Vraća se dorađen zakon koji je Vučić naredio da se povuče: MUP ne odustaje od kamera i snimanja lica

Sporni Zakon o unutrašnjim poslovima, koji je prošle godine povučen na doradu u atmosferi mnogih kritika i "na molbu predsednika", vraćen je na usvajanje i zakazane su javne rasprave.
Vraća se dorađen zakon koji je Vučić naredio da se povuče: MUP ne odustaje od kamera i snimanja lica
Foto: Pixabay
Kako je objavljeno na sajtu MUP-a, u proceduru ulaze nacrti ukupno šest zakona.

To su: Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima, Nacrt zakona o izmenama i dopunama o azilu i privremenoj zaštiti, nacrt zakona o obradi podataka i evidencijama u oblasti unutrašnjih poslova, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o oružju i municiji i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnom DNK registru.

Prvi na ovom spisku je bio izuzetno kontroverzan prošle godine, kad se saznalo da se planira uvođenje biometrijskog nadzora. Ovaj nadzor su kritikovale i Evropska unija, Ujedinjene nacije i Savet Evrope, kao i sve domaće organizacije koje se bave pitanjima bezbednosti.
 
Domaći stručnjaci upozoravali su da, uprkos tome što su kamere namenjene sprovođenju ovog nadzora faktički već instalirane na ulicama Beograda, ne postoji pravni osnov za ovako invazivan nadzor nad građanima, bez prethodnih analiza da li će doći do kršenja prava građana. I dok MUP tvrdi da se video-nadzor uvodi zbog namere da se smanji kriminal na ulicama, stručnjaci upozoravaju da će ovakav nadzor omogućiti direktno praćenje kretanja građana i identifikaciju, što krši načela privatnosti.
 
Nakon kritika stručne javnosti, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da se zakon povlači "na molbu Aleksandra Vučića".
 
"Ja sam kriv što se povlači nacrt zakona, izvinio sam se Aleksandru (Vulinu). Razlog toga je što je ostalo šest meseci do izbora, i ne želim da u poslednjih šest meseci donosimo tako važne zakone", rekao je potom Vučić.
 
MUP je pripremio i javnu raspravu o ovom nacrtu zakona i faktički je otvorio juče, 8. decembra. U okviru rasprave predviđena su tri okrugla stola - prvi će biti u Novom Sadu, 21. decembra, u Privrednoj komori Srbije u periodu od 10 do 14 časova. Uslediće okrugli sto u Nišu 23. decembra, takođe u prostorijama Privredne komore Srbije i to od 10 do 14 časova. Poslednja diskusija održaće se u Beogradfu 27. decembra u prostorijama PKS, u periodu od 10 do 14 časova.
 
Kako se navodi, učesnici u javnoj raspravi su predstavnici relevantnih državnih organa, nevladin sektor, eminentni stručnjaci u ovoj oblasti, kao i druge zainteresovane strane.
 
Primedbe, predlozi i sugestije dostavljaju se MUP-u putem mejla javnarasprava.zoup@mup.gov.rs ili poštom na adresu ministarstva. Po okončanju javne rasprave, navodi se da će ministarstvo analizirati sve primedbe, predloge i sugestije učesnika u javnoj raspravi, napraviti izveštaj, i objaviti ga na sajtu u roku od 15 dana od okončanja javne rasprave.
 
Tu je i nacrt zakona o obradi podataka i evidencijama
 
Čini se da se ministarstvo potrudilo da usvajanjem Zakona o obradi podataka i evidencijama u oblasti unutrašnjih poslova opravda uvođenje biometrijskog nadzora. 
 
U ovom nacrtu zakona navodi se da sistem audio i video-nadzora čini skup fiksnih, mobilnih i pokretnih kamera, softversko-hardverskih rešenja sa analitičkim alatima, kao i drugih uređaja i opreme koji su namenjeni za snimanje na javnim i drugim za pristup dostupnim mestima.
 
Ovaj sistem služiće i za beleženje i obradu audio i video-zapisa i fotografija lica, vozila i događaja, uz informaciju o lokaciji i vremenu zabeleženog zapisa, bez zadiranja u pravo na privatnost bilo koga.
 
"Delovi sistema audio i video-nadzora koriste se i za obradu fotografija sa biometrijskim karakteristikama lika, prepoznavanje registarskih tablica ili drugih oznaka na vozilu i automatsku detekciju prekršaja. Podaci prikupljeni sistemom audio i video nadzora čuvaju se na centralnom sistemu za skladištenje podataka, po principu kružnog snimanja, najkraće 30 dana od dana snimanja, a najduže godinu dana", navodi se u nacrtu zakona.
 
U obrazloženju donošenja ovog zakona naglašava se potreba preciziranja nadzora nad biometrijskim podacima. Naime, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović rekao je početkom prošle godine da je pre uvođenja kamera za prepoznavanje lica potrebno doneti Zakon o obradi biometrijskih podataka, odnosno izmeniti postojeći zakon o obradi podataka, što MUP sada i čini.
 
"Ovim zakonom se obrada podataka o ličnosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova modernizuje i usklađuje sa sugestijama koje su upućivali služba Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i nevladin sektor, čineći je transparentnijom, efikasnijom i funkcionalnijom", navodi se u obrazloženju nacrta ovog zakona.
 
Detaljnije o svim ovlašćenjima koje MUP priprema za policijsku službu saznajte uvidom u nacrt OVDE.
 
SHARE Fondacija: Biometrija se vraća, apsolutno se protivimo
 
SHARE Fondacija poručila je da ostaje na poziciji da se apsolutno protivi svakom korišćenju biometrijskog nadzora u javnim prostorima, bez obzira na to da li je reč o domaćem ili međunarodnom kontekstu.
 
"Prethodni Nacrt povučen je iz procedure u septembru prošle godine, nakon upozorenja domaće zajednice i međunarodnih aktera da bi usvajanje takvog zakona legalizovalo masovni biometrijski nadzor javnih prostora i umanjilo prava i slobode građana", navode u SHARE Fondaciji.
 
Kako kažu, MUP je pre objave ovog nacrta organizovao niz konsultativnih sastanaka na kojima su učestvovali predstavnici Fondacije, inicijative #hiljadekamera, kao i druge organizacije civilnog društva i predstavnici stručne i akademske javnosti. Sastanci su održani u periodu od 30. septembra 2021. godine pa sve do 30. novembra ove godine.
 
"SHARE Fondacija je ove sastanke iskoristila kako bi predstavnicima MUP-a konstantno ukazivala na domaći i međunarodni pravni okvir koji reguliše ovu oblast i na rizike koje sistem biometrijskog nadzora nosi sa sobom. Naročito smo isticali uslove neophodnosti i proporcionalnosti za korišćenje ovakvog sistema koji nisu ispunjeni. Posebno je značajno da je u maju 2022. godine MUP ponovo pripremio nacrt Procene uticaja obrade biometrijskih podataka sistemom video nadzora na koju smo podneli komentare. Najnoviji nacrt Procene uticaja MUP nam je dostavio u novembru 2022. Iako je uvažila jedan deo komentara SHARE Fondacije na nacrt iz maja, određena suštinska pitanja nisu adresirana, zbog čega smo Ministarstvu uputili komentare u decembru 2022. godine", poručuje SHARE.
 
Oni naglašavaju da je procena uticaja na zaštitu podataka o ličnosti, odobrena od strane Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, preduslov za dalje razmatranje ovog pitanja. 
 
"SHARE Fondacija će tokom javne rasprave o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima i drugim nacrtima zakona analizirati tekst i poslati komentare sa ciljem da u što većoj meri utičemo na to da tekst koji bude upućen u skupštinsku proceduru štiti prava građana u skladu sa Ustavom Republike Srbije, međunarodnim standardima ljudskih prava i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i onemogući masovnu biometrijsku obradu podataka o ličnosti sa javnih prostora. Pozivamo predstavnike civilnog sektora, akademske zajednice, stručne javnosti, medijskih i novinarskih udruženja, kao i sve građane da se uključe u proces javne rasprave kako bi front protiv masovnog biometrijskog nadzora naših (u)lica bio što širi i inkluzivniji", zaključuje se u današnjem saopštenju.
  • Vladimir

    15.12.2022 16:47
    Peticija
    Dajte mogucnost peticije i pre javnih rasprava, tumacenja i sugestija jer je evidentno da cemo svakako svi zavrsiti kao 'poslusna skupina osoba i lica' sto oni tlacitelji zarko zele. Iako je i potpisana peticija mnostva mislecih 'mrtvo slovo na papiru' mozda se nesto i moze.. valjda je i gradjanski neposluh mehanizam pre nego nas 'uglave u stege'. Zaista, stavite link za peticiju protivljenja...zelim da se suprotstavim ovom apsurdu, ne zelim se predati.
  • NK

    10.12.2022 11:34
    Spasoje
    Tek sad vidim, koliko sam srećan, što sam otišao iz AV Srbistana. Tog pakla radikalskog. Na noge se Srbi ili će te biti rak na plućima Evrope. Pozdrav prijateljima.
  • Mika

    10.12.2022 08:54
    Vraćen dorađen zakon
    Živeo Drug Vung Ići Prvi...!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija