Siniša Kovačević i Vida Ognjenović među kandidatima za nacionalnu penziju

Posle osmogodišnje pauze, na drugom konkursu za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, poznatih kao "nacionalne penzije", istekao je rok za slanje predloga.
Siniša Kovačević i Vida Ognjenović među kandidatima za nacionalnu penziju
Foto: Pixabay
Predlozi obuhvataju 22 oblasti stvaralaštva i pregalaštva u kulturi, a podnose ih reprezentativna udruženja. Kandidature prate kratka biografija, obrazložena ocena vrednosti doprinosa u ovoj oblasti, kao i lista nagrada i priznanja koje je potencijalni nosilac priznanja dobio.
Od 59 kandidata, koji su 2021. prošli "sito i rešeto" svojih udruženja, komisija koju je imenovala ministarka kulture Maja Gojković izabrala je njih 20, a ovu selekciju potvrdila je Vlada. I ove godine priznanje neće moći da dobije više od 20 umetnika ili stručnjaka u kulturi.
"Udruženje književnika Srbije je prošle godine, kada su se nacionalna priznanja ponovo počela dodeljivati posle osmogodišnje pauze, postiglo dogovor sa drugim reprezentativnim književnim udruženjem SKD, s obzirom na broj pripadajućih kandidata za književnu oblast od tri kandidata, da naizmenično predlažemo kandidate u paritetu 2:1. Po tom sporazumu, UKS je ove godine imalo pravo na jedan predlog i odlučeno je da to bude Mošo Odalović, književnik sa KiM, koji je bio i naš prošlogodišnji, drugi kandidat, uz Đorđa Sladoja, koji je bio i izbor komisije Ministarstva za kulturu u prošlom ciklusu dodele nacionalnih priznanja", rekao je za "Novosti" predsednik UKS Miloš Janković. 
 
Srpsko književno društvo je prošle godine predložilo Dragana Velikića, koji nije prošao komisiju Ministarstva kulture. Sada su kandidovali proznu spisateljicu Ljubicu Arsić i pesnika Duška Novakovića.
 
Dva reprezentativna udruženja - Udruženje dramskih umetnika Srbije i Savez dramskih umetnika Vojvodine, na osnovu pravilnika o bodovanju, predložila su tri svoja člana. To su Irena Tot, glumica, lutkarka i rediteljka iz Zrenjanina, Vida Ognjenović, dramska spisateljica i rediteljka, i Siniša Kovačević, dramski pisac i reditelj.
 
Kada je u pitanju dodela ovih priznanja, smatra dr Dijana Milašinović Marić iz ULUPUDUS-a, reč je o svojevrsnom "vrućem krompiru" koji je dospeo u ruke umetničkih udruženja, zbog višegodišnje pauze, tokom koje nisu dodeljivana. 
 
"Mnogi umetnici su, u međuvremenu, ostvarili značajne uspehe, pa su prema onome što su zabeležili u svojim biografijama, ali i osvojenim nagradama svi dali vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. Od 20 prijavljenih kandidata, ULUPUDUS je u uži izbor izdvojio osam kandidata i to su sve značajna imena naše umetničke scene - kostimografkinja Milanka Berberović, scenograf Gerislav Zarić, karikaturista i ilustrator Jugoslav Vlahović, ilustrator i animator Rastko Ćirić, istoričarka umetnosti Ljiljana Ćinkul, fotografkinja Goranka Matić, Ivanka Jeftović koja se bavi tekstilom i modom, Velimir Vukićević, keramika. Svi su ostvareni u struci, sjajni umetnici, koji su obeležili našu scenu i doprineli afirmaciji zemlje u inostranstvu", kaže Milašinović Marić.
 
Sa ove liste, na kojoj je "teška artiljerija" naše primenjene umetnosti, ULUPUDUS je, uz dosta muke, jer su i ostali kandidati izrazito vredni, smatra sagovornica, izdvojio dva imena - Velimir Vukićević i Goranka Matić. Ovo udruženje, zajedno sa Udruženjem likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine, ima pravo na tri predloga, a UPIDIV je kandidovao akademika i vajara Savu Halugina.
 
Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije i Udruženje scenskih umetnika i stručnjaka saradnika u kulturi, imaji pravo na tri kandidata. Odlučili su da Ministarstvu predlože Radeta Jorovića, pevača narodne muzike (kao kandidat SEMUS-a), dirigenta Dejana Savića i Živorada Ajdačića, predsednika KPZ Srbije.
 
Priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi (koja podrazumeva i praznanja za doprinos kulturi nacionalnih manjina) dodeljuje se u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja, u visini jedne prosečne zarade (bez poreza i doprinosa) za mesec jul prethodne godine. Isplaćuje se kao svojevrsni dodatak redovnoj penziji, i godinama je iznosio 50.000 dinara, a od početka novembra je uvećan i iznosi 64.730 dinara.
  • Novosađanka

    11.12.2022 13:44
    Koja penzija
    Stiven Spilberg i Vudi Alen režiraju u 70. godinama. Šta će im penzija, pa valjda su zaradili nešto!
  • LAKI

    11.12.2022 12:50
    Tu izmišljotinu
    iz vremena vladavine Borisa Tadića treba ukinuti.
  • Ja

    11.12.2022 10:10
    Treba ih ukinuti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.