Bivši ministar za KiM: Beograd i Priština podgrevaju strah od rata jer se priprema sporazum

Građani na severu Kosova i Metohije izuzetno su zabrinuti zbog rastućih tenzija i prolaze kroz pakao za koji su krivi Beograd i Priština, kaže bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Boganović je za današnji list Nova ocenio da je ova situacija "deo igre koji se dešava u senci oko dogovora o pravno-obavezujućem sporazumu".

Prema njegovim rečima, ovo je i potvrda da Prištini nije stalo da ima mir, a da Beograd svojom retorikom i nečinjenjem pomaže da se dešavaju ovakve stvari.
 
"Ovo ništa ne sluti na dobro, Srbi sa severa prolaze kroz pakao, a za to vreme predsednik Srbije skuplja jeftine političke poene tako što se iz nedelje u nedelju obraća javnosti, a ne šalje pozitivnu političku poruku", rekao je Bogdanović.
Dodao je da i predsednika Srbije i vladu karakteriše lažni patriotizam, a da na sve to imate neodgovornu i bahatu vlast u Prištini.
 
Najavu da će Beograd tražiti da se Vojska Srbije vrati na Kosovo vidi kao još jedan dokaz koliko se neozbiljno doživljava pregovarački proces, te da je, ko je slušao predsednika – čuo da neće ništa ni uraditi, osim slanja tog zahteva.
 
"Prema Rezoluciji 1244 (Saveta bezbednosti UN) potpuno je jasno šta bi ti vojnici trebalo da rade. To je pre svega čišćenje minskih polja, čuvanje kulturne baštine, prisustvo na graničnim prelazima. Iako predsednik kaže da niko pre njega nije smeo to da traži, sećam se da je krajem januara 2003. godine vlada Zorana Đinđića tražila od NATO da se vojska i policija vrati", rekao je bivši ministar za KiM.
On je dodao i da je Boris Tadić o tome razgovarao, ali da se "ne šalje zahtev za koji znate unapred da će biti odbijen".
 
Bogdanović je istakao da je nemoguće da se sada desi to što tražimo, da se ljudi plaše rata, a da Beograd i Priština takvu atmosferu podgrevaju jer se priprema sporazum.
  • Kakav sporazum ?

    12.12.2022 16:49
    Kakav sporazum ? 1244 je sporazum koje su sve strane potpisale i izglasale u UN .
  • Komifo

    12.12.2022 15:20
    @Изногуд

    I meni je teško vJerovati da vi migranti, pa još balavci, i dalje seirite o temama o kojima ništa ne znate a i naročito vas se ne tiču jer se ne bave vašom državom.
  • Petar Pan

    12.12.2022 14:54
    @Изногуд
    Onaj ko veruje u Deda Mraza veruje da UDBA prkosi čitavom zapadu. Zapravo je danas obrnuto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija