Povratak vojske na Kosovo odbijen pre 20 godina, analitičari kažu biće i sad

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija uputiti zahtev KFOR-u za povratak vojske na Kosovo.
Analitičari ocenjuju da je takav razvoj situacije malo verovatan i smatraju da bi predsednik Srbije trebalo da se bavi "ozbiljnom politikom", prenosi N1.
 
"Rezolucijom Saveta bezbednosti se potvrđuje da će vojsci i policiji Republike Srbije biti dopušten povratak na teritoriju Kosova i Metohije radi obavljanja određenih funkcija. Stoga - povratak policije i vojske ne predstavlja mogućnost, već je rezolucijom Saveta UN stvorena obaveza KFOR-a da ovaj povratak omogući", rekao je Vučić.
U rezoluciji 1244 navedeno je da će, nakon povlačenja, dogovorenom broju srpskog osoblja biti dozvoljeno da se vrati na Kosovo i obavlja četiri funkcije. Dve više nisu na agendi – jer je KFOR kao međunarodna misija još davnih dana uspostavljen na Kosovu, a minskih polja nema. Znači – vojska bi mogla da bude prisutna na granicama sa Makedonijom i Albanijom i raspoređena oko spomenika kulture, kaže politikolog Dušan Milenković.
"Važno je da ljudi shvate, da im i hipotetički dozvole povratak, da se oni ne bi vratili u srpske enklave i na sever Kosova, da bi štitili narod od, na primer, Kosovske policije. Ali to se naravno neće ni desiti pošto KFOR drži svu vojnu moć na Kosovu", navodi Milenković.
 
Iako Vučić kaže da Vlada sada prvi put upućuje takav zahtev KFOR-u, prošlost ga demantuje.
 
Premijer Zoran Đinđić je 2. februara 2003. zatražio od komandanta NATO-a za jugoistočnu Evropu povratak Vojske Srbije na Kosovo, zbog tada aktuelne mogućnosti da UNMIK poveri neke poslove obezbeđenja lokalnim vlastima kosovskih Albanaca. Đinđić je tada rekao da bi "dolaskom oko hiljadu vojnika bio popunjen bezbednosni vakuum".
 
Zahtev Đinđića 2003. nije ispunjen. A odbacivanje i zahteva iz 2022. unapred predviđa i Aleksandar Vučić. Pitanje koje se nameće je – zašto Srbija takav potez onda uopšte i povlači?
 
"Zbog unutrašnje političko-propagandne situacije", kaže za N1 Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.
 
Ali, dodaje Janjić, sada je potrebno voditi ozbiljnu politiku. Moguća su, navodi, dva pravca.
 
"Jedan pravac je da konstituišeš organe sa Srpskom listom na Kosovu unutar postojećih okvira, ali bez uticaja Prištine i stvaranje jedne nove situacije koja bi te možda dovela do regionalne autonomije. I drugi, a ja to nikom ne bih preporučio jer okolnosti mu nisu naklonjene, da zaoštravaš dovođenje situacije do toga da ćeš formirati srpske organe po srpskim zakonima. E tu je glavni unutarpolitički minus. Jer svi ovi koji traže povratak u stara vremena i rat, oni će ga gurati u tom pravcu", kaže Janjić.
 
Dodaje da najavom budućih poteza Beograd samo kupuje dodatno vreme i da se odgovor na zahtev Srbije neće čuti barem do kraja januara. Zaključuje – Priština je već dobila pohvale zbog odlaganja odluke o preregistraciji i planiranih izbora na severu i sada je pitanje da li će predsednik Srbije završiti politički igrokaz i do 17. decembra ukloniti barikade ili povući neki sledeći potez.
 
Berbok: Kosovo smanjilo tenzije, povratak Vojske Srbije neprihvatljiv
 
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je da je povratak Vojske Srbije na Kosovo neprihvatiljiv.
 
"Kosovo je smirilo tenzije odlaganjem lokalnih izbora. Nedavna retorika iz Srbije čini suprotno", napisala je Berbok na Tviteru.
 
Ocenila je i da su neprihvatljivi napadi na pripadnike misije Euleksa na Kosovu i izrazila podršku dijalogu koji predvodi EU.
  • Инспектор Вишекруна

    12.12.2022 07:58
    Тешко закључити....
    КФОР чине огромном већином државе које су признале Косово!
  • Aleksej

    12.12.2022 07:34
    Srpska Nepismena Stranka
    @E SAD

    Ni ti sam ne verujes u to sto baljezags preko tastature. Kako mozes da se pogledas u ogledalo, pitam se.
  • e

    12.12.2022 07:00
    sad
    je Vučko predsednik , ameba je prošlost u svakom smislu (žuti tadara) , tako da će drukčiji biti ishod , Srbija pobeđuje nema predaje !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija