Bramerc u UN: Društvo u Srbiji slavi zločince, u Beogradu 150 Mladićevih murala

Glavni tužilac sudskog Mehanizma u Hagu Serž Bramerc rekao je pred Savetom bezbednosti UN da društvo u Srbiji negira ratne zločine i slavi zločince.
"U Srbiji, društvo je prigrlilo atmosferu negiranja ratnih zločina i slavljenja zločinaca koju su stvorili političari. Više od 150 murala Ratka Mladića izbrojano je samo u Beogradu", kazao je Bramerc podnoseći redovan izveštaj Savetu bezbednosti u Njujorku.
Negiranje zločina rašireno je, po Bramercu, i u drugim zemljama bivše Jugoslavije.
"Predsednik Hrvatske Zoran Milanović nastavlja da dovodi u pitanje da je u Srebrenici počinjen genocid", naznačio je glavni tužilac.
 
Kao primer, Bramerc je naveo i da su "u Republici Srpskoj, visoki zvaničnici, uključujući i premijera, hvalili ratne zločince osuđene pred Haškim tribunalom".
 
"To nisu reči i dela na marginama, već u političkim i kulturnim centrima regionalnih društava. Slavljenje ratnih zločinaca i revizionističko negiranje nedavnih zlodela je postalo preovlađujući pravac", ocenio je Bramerc.
 
Srbija nema nameru da izruči Jojića i Radetu
 
Predsednica sudskog Mehanizma u Hagu, Grasijela Gati Santana, izvestila je Savet bezbednosti UN da su joj vlasti Srbije "nedavno" stavile do znanja da nemaju nameru da uhapse i izruče Petra Jojića i Vjericu Radetu, optužene za nepoštovanje tog suda.
 
Jojića i Radetu, zvaničnike Srpske radikalne stranke, Haški tribunal je u oktobru 2012 optužio da su uticali na svedoke optužbe u haškom procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja tako što su im pretili, ucenjivali ih ili ih podmićivali da promene iskaz ili da ne svedoče.
 
Grasijela Gati Santana je podvukla da će nastaviti da zvaničnom Beogradu postavlja ovo pitanje "u nadi da će Srbija na kraju ispuniti svoju međunarodnu dužnost prema Povelji UN, kao što je uradila u nekoliko navrata u prošlosti, kada su u pitanju bili predmeti za nepoštovanje suda".
  • Профа

    13.12.2022 16:12
    Брамерц лично пребројавао мурале по Београду и очекујемо да настави и по другим српским градовимаод Суботице до Бара и од Пирота до Приједора. Ала ће се нашетати.
  • Mika

    13.12.2022 16:04
    U Beogradu slave...
    Jok, mori.
    Če da "slavimo" Nasera, Tudžmana,Juku Prazinu, Aljiju I....!
  • Boki

    13.12.2022 09:01
    Gospodine Bramerc,to je Vuciceva predstava za narod i nista drugo.Pogledajte samo kako zive Srbi na Kosovu pa ce te da vidite da li ga je briga za njih.On samo gleda sebe i j… mu se za nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija