Eskobar: SAD kategorički protiv povratka srpske vojske na Kosovo

SAD se kategorički protive mogućnosti povratka srpskih snaga na teritoriju Kosova, izjavio je zamenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta Gabrijel Eskobar.
Eskobar: SAD kategorički protiv povratka srpske vojske na Kosovo
Foto: Beta/AP (Marjan Vučetić)
Eskobar je to rekao u intervjuu za Radio slobodna Evropa (RSE), komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Beograd 15. decembra tražiti od KFOR-a povratak njihovih snaga na Kosovo.
"Mi se kategorički tome protivimo, mi to kategorički odbijamo, uopšte to ne podržavamo. Takođe želim reći da Kosovo ima veoma čvrste bezbednosne garancije od SAD", rekao je Eskobar.
Na pitanje, kakva bi, u slučaju da se tako nešto dogodi, bila reakcija SAD, Eskobar je naglasio: "Najpre, ne očekujem tako nešto. Ali drugo, Kosovo ima čvrste garancije SAD manifestovane kroz učešće u KFOR".
 
Eskobar je na Kosovo stigao u trenutku rastućih tenzija zbog ponovnih blokada puteva na severu, koje podržava Srpska lista, sestrinska partija Srpske napredne stranke predsednika Srbije Aleksndar Vučića.
 
Navodeći ocene o razmimoilaženjima u pogledima SAD i sa Prištinom i sa Beogradom, Eskobar je naglasio da se stav Vašingtona o kosovskom pitanju ne menja.
 
"Mi smatramo da su Kosovo i Zapadni Balkan deo transatlantske zajednice, samo niste deo formalne strukture. Ali, u svakom slučaju vas ubrajamo u važne partnere i njegove produktivne članove zajednice", rekao je Eskobar.
 
Eskobar je ocenio da je sada manje važno nalaženje krivaca za napetosti na severu Kosova, jer je važnije "kako napred" i da "svi doprinesu rešenju ove krize".
 
"Zaista verujem da barikade treba da uklone ljudi koji su ih postavili. Ali, treba i da im damo politički put kako bi mogli diskutovati o njihovim pritužbama, kroz političke i diplomatske kanale. Tako vidim aktuelnu krizu. A pored krize, treba da počnemo da razmišljamo o održivijem okviru kako bi u ovoj zemlji zajednice mogle zajedno raditi", rekao je Eskobar..
 
Na konstataciju da kosovski premijer Aljbin Kurti smatra barikade na severu posledicom uticaja Beograda, Eskobar je rekao da deli "deo tog mišljenja".
 
"Ipak, u mojim razgovorima sa tamošnjom zajednicom (Srbima), oni imaju pritužbe koje treba čuti. Ne mislim da su bojkot i barikade način da se to učini, ali mislim da su otvorena komunikacija, dijalog i istinsko prihvatanje da postoji nedostatak poverenja između dve zajednice važni za nas kako bismo mogli uspešno da krenemo dalje", poručio je Eskobar. 
  • Ovi ne postuju 1244

    14.12.2022 13:40
    koju su sami potpisali ?
    Amerikanci potpisali 1244, i izglasali je u UN-u i sada je ne postuju ? Vreme je da maske padnu, moramo se naoruzavati, i drzati vojno uz svoje saveznike Rusiju i Kinu. Jer ovi Anglosaksonci nista sto potpisu ne smatraju za dogovor, to je njima samo dokument za kupovanje vremena za novi napad.
    PS. Najvaznija stvar u svemu je sto su Amerikanci nemocni protiv Ruskog nuklearnog oruzija, tako da prakticno mogu samo da razglabaju slovo po slovo rezolucije 1244 koju su sami potpisali, ne mogu ni za milimetar da pomere Srbiju od 1244 ako to neki domaci izdajnik ne uradi, ili uvede sankcije Rusiji
  • Vule

    14.12.2022 13:12
    A jel on to kaze da USA nece da sprovedu rezoluciju UN?
    Svesno krše medjunarodno pravo ?
  • stanovnik

    14.12.2022 13:11
    šta ovde nije jasno
    "Mi se kategorički tome protivimo, mi to kategorički odbijamo, uopšte to ne podržavamo. Takođe želim reći da Kosovo ima veoma čvrste bezbednosne garancije od SAD", rekao je Eskobar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija