Državljanin Srbije osuđen za ratovanje u Donbasu na barikadama kao dopisnik Raša tudej

Nekoliko dana nakon što su lokalni Srbi blokirali puteve na severu Kosova, barikade je posetio i srpski državljanin osuđen za učešće na ratištu na ruskoj strani u Ukrajini 2015. godine, piše RSE.
Državljanin Srbije osuđen za ratovanje u Donbasu na barikadama kao dopisnik Raša tudej
Foto: Beta/AP (Visar Kryeziu)
Nikola Jović, koga je Viši sud osudio zbog učešća u ratu na Ukrajini, što je kažnjivo srpskim zakonom, na svom nalogu na Fejsbuku objavio je fotografije iz naselja Veliko Rudare u opštini Zvečan na severu Kosova, piše Radio slobodna Evropa.
U ovom mestu lokalni Srbi kamionima danima blokiraju put, izražavajući nezadovoljstvo zbog hapšenja sunarodnika i bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića.
Pantić je uhapšen 10. decembra i kosovske vlasti ga sumnjiče da je učestvovao u napadu na prostorije Centralne izborne komisije Kosova.
 
Na fotografijama Jovića od 13. decembra, koji je, kako je naveo, na sever Kosova otišao kao novinar ruskog državnog medija Russia Today (RT), može se videti i vozilo KFOR-a, zastava Srbije na ogradi jedne od kuća, kao i šator koji su meštani podigli u naselju Veliko Rudare. Jović je objavio i svoju fotografiju u Severnoj Mitrovici na Kosovu.
 
"Na barikadama. Uvek uz svoj narod", napisao je Jović uz fotografije.
 
Na jednoj od Jovićevih fotografija se vidi ispisan simbol ruske vojne invazije na Ukrajinu "Z" na Kosovu. On je na Fejsbuku objavio i video kako, kao dopisnik ruskog državnog kanala Russia Today, izveštava sa Kosova.
 
RT je počeo sa emitovanjem onlajn, odnosno veb sadržaja svog programa na srpskom jeziku 15. novembra uz poruku "Kosovo je Srbija".
 
RT, kao medij pod kontrolom Kremlja koji se finansira iz državnog budžeta, ima zabranu emitovanja u Evropskoj uniji od marta 2022. godine.
 
Opširnije čitajte na portalu Radija slobodna Evropa.
  • Ukrajinac

    18.12.2022 00:52
    Ko o čemu baba o ustipcima
    Sta se pozivate na rezoluciju o ne postojecoj drzavi UN1244 cistio zamazivanje ociju!Sto se mene tice moze se pozvati i na"Turski ustav"ako vam je od toga lakše ali nikakve vajde od toga!
  • Dejan

    17.12.2022 16:27
    Uvek uz srpski narod, osim kad je uz ruski…
  • Reciprocitet

    17.12.2022 14:54
    Posto su lokalni Albanci na Kosovu mimo rezolucije 1244 ili bilo kojeg medjunarodnog potpisa osnovali KBS ili paravojsku na koju nemaju prava, cak im juce i stiglo oruzije. Red je da reciprocno tome i Srbi na Kosovu sami za sebe osnuju svoju vojsku i budu naoruzani iz donacija. Pa nek na Kosovu budu 2 paravojske Srba i Albanaca na koju ni jedni ni drugi nemaju pravo, ali sta da se radi to je reciprocitet. Policija i dalje moze biti zajednicka, kad se vec potpisalo. Ali posto za vojsku nista nije potpisano, a Albanci su formirali KBS, red je i Srbi da imaju isto to recimo SBS naziva. Ovo ne treba dovoditi u vezu sa jedinim legalnim vojskama koje po 1244 mogu biti na Kosovu, a to je Kfor i 1000 vojnika Srbije ( ali recimo dok se to ne ispuni ovo je prelazno resenje o 2 paravojske koje cuvaju same sebe, a ukinuce se obe zajedno kad udje 1000 vojnika Srbije po 1244 rezoluciji).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.