Grujičić: Domovima zdravlja biće vraćena uloga najvažnije ustanove za lečenje

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da će domovima zdravlja u Srbiji biti vraćena uloga najvažnije ustanove za prevenciju, dijagnostiku i lečenje obolelih.
Grujičić: Domovima zdravlja biće vraćena uloga najvažnije ustanove za lečenje
Foto: 021.rs

Grujičić je postavila pitanje zašto se u domu zdravlja ne bi mogla uraditi kompletna analiza krvne slike, tumor marker prostate (PSA) ili analiza hormona štitaste žlezde.

Ministarka je za Radio Beograd 1 istakla da kolege u primarnoj zdravstvenoj zaštiti mogu da sprovedu veliki broj pregleda i da reše gotovo 80 odsto procedura jer mogu da nauče da koriste orijentacioni ultrazvuk i holter krvnog pritiska.

"Ako napravimo dobru organizaciju rada u domovima zdravlja, imaćemo znatno manje opterećenje u sekundarnim i tercijarnim zdravstvenim centrima koji će onda moći više da se bave najtežim pacijentima", istakla je Grujičić, navodeći da je za to potrebna kompletna digitalizacija zdravstvenog sistema.
 
Ministarka je rekla da ne može dve godine da dobije tačan podatak koliko je ljudi sa malignim bolestima preminulo od korone, već da stalno dobija različite podatke o tome zbog nepotpune digitalizacije.
 
Navela je da će se zalagati za oživljavanje zdravstvenih ambulanti u manjim mestima i seoskim sredinama gde je uloga porodičnog lekara (opšte prakse) veoma velika da bi se unapredila prevencija i podigla svest o očuvanju zdravlja kroz skrining programe.
 
Ona je ukazala da lekari treba da dobiju znatno veću platu u manjim sredinama da bi bili motivisani da odu tamo da rade, a ne u velikim zdravstvenim centrima. Grujičić je u vezi sa tim napomenula da su mnoge lokalne samouprave spremne da obezbede stan za lekare opšte prakse i medicinske sestre.
 
Upitana za operacije kuka i kolena, za koje će pojedini pacijenti doći na red za desetak godina, Grujičić je rekla da te liste od 25.000 pacijenata nisu validne, jer su neki već operisani kod privatnika, a nisu izbrisani sa liste čekanja.
  • /

    18.12.2022 16:02
    /
    @dragche
    bas naprotiv, u potpunosti treba prepisati njihove zakone i pridrzavati se.
    srbijom osim sveta pravite bas vi autenticni
  • Sapko

    18.12.2022 15:23
    Laboratorija
    Zašto laboratorija u DZ radi samo ujutro od 7-9h,a u svim privatnom ceo dan možeš da vadiš krv,doneseš urin izvadiš hormone... I onda tek od 14h da dođeš po nalaz...
    Zašto rezultate ne šalju na mejl?
    Šta radi druga smena od 13-20h?
    Zašto ne bi mogao i bez uputa lekara da izvadiš neke osnovne nalaze,ali tada da platiš,pa sigurno bi se zdravstvu to isplatilo?
    Eto samo jedan primer zašto idemo u privatne laboratorije,a o drugim stvarima bolje da ne govorim!
  • Lokalni pacijent

    18.12.2022 14:05
    Može dr godpođa da priča šta hoće, sve to liči na šminkanje mrtvaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.