Godišnje Srbiju napusti 600 lekara: Više stvari koje ih teraju iz zemlje

Iz Srbije godišnje oko 600 lekara ode da radi u inostranstvo.
Godišnje Srbiju napusti 600 lekara: Više stvari koje ih teraju iz zemlje
Foto: Pixabay
Istraživanje je uradio Centar za politike emancipacije u saradnji sa Sindikatom lekara i farmaceuta Srbije, a posmatran je period od 2012. do 2021.
Predstavnik tog centra Miloš Vučković je rekao da je istraživanje urađeno na osnovu informacija Lekarske komore Srbije, jer, kako je kazao, Ministarstvo zdravlja i Nacionalna služba zapošljavanja nemaju podatke o tome.
Rekao je da lekari koji odlaze u inostranstvo moraju od te komore da dobiju sertifikat, odnosno potvrdu. Kazao je da svi koji uzmu sertifikat ne odu da rade u inostranstvo, ali se, kako je napomenuo, na to odluči najveći broj njih.
 
"Oko 1.600 lekara se upiše godišnje u Lekarsku komoru Srbije, a oko 600 lekara ode van zemlje", rekao je on.
 
Prema istraživanju, kako je kazao, postoji, od 2012. uzlazni trend odlaska lekara "a koji je dostigao zenit 2016. s tim da je 2019. taj trend imao pad".
 
Kazao je i da se pretpostavlja da će i u ovoj godini više od 500 lekara da napusti Srbiju.
 
Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić je kazao da je uzrok odlaska lekara njihovo nezadovoljstvo uslovima i organizacijom rada kao i velikim brojem pacijenata. Kazao je da su uslovi za rad jako teški, a da lekar, po smeni, umesto 35 pacijenata često ima njih duplo, te ukazao na sistem mobinga kao i "partijskog zapošljavanja".
  • Dr

    30.12.2022 12:15
    želja
    Želim da u našem zdravstvu postoji kubanski model, ali i američke plate. To je verovatno kompatibilno, zar ne?
  • ?

    19.12.2022 12:32
    @Maki
    Spinuješ, sinko... Ko je rekao da je na zapadu sve sjajno i bajno? Samo je bolje nego ovde.
  • ...

    19.12.2022 09:32
    @Maki

    Nikad nisam cuo da je neko rekao da je na zapadu sva sjajno i bajno.
    O cemu ti to?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.