Šta je kalcijum-karbonat koji je pominjao Vučić i koliko ga Srbija uopšte ima

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Vladimir Simić rekao je da je Srbija bogata mineralnom sirovinom kalcijum-karbonatom jer ga ima svuda, sem u ravničarskim predelima.
Kako je rekao, svake godine se otvori nekoliko novih ležišta, ali da ne zna na šta je predsednik Srbije Aleksandar Vučić mislio kada je rekao da je taj mineral pronađen u Srbiji.
"Što se tiče kalcijum-karbonata predsednik je u pravu, stvarno nas je bog pogledao jer ga ima na celoj teritoriji Srbije, osim u ravničarskim predelima", rekao je za Betu Simić koji se bavi istraživanjem ležišta mineralnih sirovina.
Dodao je da se svake godine otvori pet do deset ležišta kada se gradi put i da ne zna na šta je tačno mislio Vučić kada je rekao da je taj mineral pronađen u Srbiji.
 
Vučić je nedavno za RTS rekao "da će se za desetak godina pričati o tome koji će materijali da zamene litijum".
 
"Jedan od njih je, mislim, kalcijum-karbonat ili se slično zove i to smo pronašli u Srbiji. Kao da nas je bog pogledao", rekao je Vučić i dodao da javnost želi da obavesti da je pre tri dana dobio informaciju da je u jednom od najsiromašnijih delova Srbije pronađeno veliko nalazište zlata.
 
Simić je rekao da se kalcijum-karbonat smatra vrednom mineralnom sirovinom, da je u širokoj upotrebi i uvek donosi dobit kada se radi sa njim. Dodao je da nema tačne podatke o tome da li se kao sirovina izvozi, ali da misli da se uglavnom ne izvozi.
 
"Mislim da se kao sirovina uglavnom ne izvozi, izvozi se najviše u obliku kreča, ali ne i u ostalim oblicima, zato što se ne isplati, transport je skup, a krečnjak relativno jeftin. Možda se izvoze građevinska punila koja su skupa, ali to je u principu namenjeno domaćoj građevinskoj industriji. Ne isključujem mogućnost da se izvoze visokokvalitetna bela punila sa visokim stepenom beline", rekao je Simić.
 
Simić je kazao da se svake godine otkrije nekoliko ležišta kalcijum-karbonata, jer čim se najavi izgradnja auto-puta, odmah se zatraži pet do deset novih zahteva za istraživanje.
 
 
Kalcijum karbonat kao mineralna sirovina ima široku upotrebu, zavisno od hemijskog sastava i fizičko-mehaničkih osobina i pojavljuje se u nekoliko oblika, kao arhitektonski kamen (mermer), kao krečnjak koji se koristi u cementnoj industriji, zatim se koristi u građevinskoj industriji i za oblaganje šina u železnici.
 
Ministarstvo: U Srbiji nađen kalcijum-karbonat dobrog kvaliteta
 
Srbija je, srazmerno svojoj veličini, veoma bogata mineralnim sirovinama, uključujući i onima koje Evropska unija prepoznaje kao kritične za privredni razvoj, a nađen kalcijum-karbonat dobrog kvaliteta, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.
 
Ministarstvo se oglasilo povodom objave predsednika Aleksandra Vučića da je u Srbiji nađen kalcijum-karbonat, kao i da je u jednom od najsiromašnijih delova zemlje pronađeno veliko nalazište zlata.
 
"Кako se u fokusu javnosti od nedavno našao kalcit, Ministarstvo rudarstva i energetike oseća se obaveznim da javnosti približi značaj i upotrebnu vrednost ovog minerala pogotovo njegove ekološke karakteristike, imajući u vidu da se ovaj mineral upravo koristi, između ostalog, i u filterima za prečišćavanje vode i odsumporavanje", navodi se u saopštenju.
 
Objašnjeno je da je kalcit vrsta kalcijum karbonata (formula CaCo3), izuzetno čistog prirodnog kalcijum karbonata – u slučaju Srbije čistoće 99,63 procenta, što ga čini jednim od najčistijih kalcijum karbonata u svetu.
 
Njagova primena je izuzetno širokog spektra i koristi se gotovo u svim industrijama - od boje lakova, plastike, papira, pa sve do sirovine za farmaciju, kozmetiku, aditiva za prehranu, u hemijskoj industriji...
 
"Vrednost kalcijum karbonata je srazmerno velika njegovoj čistoći, tačnije kada nema primese olova, žive, kadmijuma, magnezijuma u velikim količinama, baš kao onaj koji je nađen u Srbiji. Uspešno se vrše istraživanja mogućnosti primene kalcijuma za proizvodnju baterija budućnosti koje bi mogle da zamene litijumske baterije", navelo je ministarstvo.
 
Dodaje se da je vađenje kalcijum karbonata jednostavno, bezbedno i nije štetno po životnu sredinu, zahvaljujući savremenim tehnologijama koje se koriste u postupku. 
 
"Trenutno se za industrije farmacije, kozmetike i prehrambene reagense, sirovina kalcijum karbonata uvozi u Srbiju i region u potpunosti, što otvara prostor za pozicioniranje Srbije kao vodećeg regionalnog izvoznika u budućnosti", istaklo je Ministarstvo.
A zlato?
 
Profesor Vladimir Simić je rekao da ne zna na koje je nalazište zlata mislio Vučić, ali da pretpostavlja da je reč o teritoriji između Vranja i Bosilegrada gde nekoliko kompanija istražuje teren.
 
 
U rudnim ležištima u Srbiji na oko 200 lokacija, prema proceni Geološkog zavoda Srbije, nalazi se oko 600 tona zlata. Trenutno ga iz rude bakra izdvaja jedino kineska kompanija Ziđin u RTB Boru. Najplemenitiji metal se izdvaja iz svih ležišta tog rudnika u Majdanpeku, Velikom Krivelju, Cerovu, Borskoj reci i Čukaru Peki, koje je otvoreno 2021. godine.
 
U većim količinama zlato se eksploatiše i iz koncentrata rude rudnika Lece na teritoriji opštine Medveđa, iako se tretira, prvenstveno kao rudnik olova i cinka.
 
Zlato se pojavljuje i u nekim rudnim telima rudnika olova i cinka Grot kod Vranja. Jedini pravi rudnik zlata gde je zlato osnovna sirovina je rudnik Blagojev kamen, blizu Majdanpeka, medutim nije u eksploataciji od 2000. godine.
 
Osim primarnih ležišta zlata, u Srbiji su registrovana i ležišta u aluvijalnim nanosima reka Pek sa pritokama Todorova reka, Čubera, Brodica, Gložana, zatim Vlasine, Nere i Rasine, koja je najvećim delom potopljena akumulacionim jezerom, pa više nema veliki potencijal.
 
Celokupna količina proizvedenog zlata, prema srpskim zakonima, mora prvo da se ponudi Narodnoj banci Srbije, a slučaju da ona odbije da ga po berzanskoj ceni otkupi, Ziđin bi mogao da traži dozvolu za izvoz, ali to se do sada nije desilo.
  • @realista

    19.12.2022 10:40
    ma nismo svi krezubi, evo ja uštekao 3 zlatna zuba, šta znam, da se ne sete i udare porez na zlatan zub! A i ti kinezi vade zlato pa da ne rizikujem.;)
  • Ne moogu

    19.12.2022 10:15
    da verujem da su od ovak'og čoveka, naj-časnijeg, naj-iskrenijeg, naj-poštenijeg, naj-pametnijeg predsednika od svih srba Ikada krili to zlato i kalcijum? Eeee kvarnog li naroda , ma menjajte narod predsedniče za neki bolji narod iz odma' .
  • Nimbus

    19.12.2022 08:57
    I Kongo je pun dijamanata, pa su jedna od najbogatijih drzava na svetu.
    Ne, cekaj... Jedna su od najsiromasnijih, jer druge drzave i kompanije to eksploatisu. Zvuci poznato?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.