Politika kao porodična stvar: "Dinastije" od Krkobabića, preko Šešelja i Tome, do Ružića

Poslednjih godina postala je praksa da sinovi dugogodišnjih funkcionera s navršenim punoletstvom dobiju i mesto u glavnom odboru stranke.

Ponekad sleduje i direktorska fotelja, pa put do parlamenta ili Nemanjine 11, piše Nova.rs.

Poslednji u nizu političkih dinastija u Srbiji su ministar prosvete Branko Ružić i njegov sin Milutin, a tu su i Vučići, Dačići, Nikolići, Šešelji, Pastori i oni najdugovečniji - Krkobabići.

Ministar Branko Ružić pohvalio se pre nekoliko dan da su on i sin mu Milutin postali članovi Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije. 
 
Očevim stopama nije krenuo samo Ružić mlađi, već i sin predsednika SPS-a Ivice Dačića. Luka Dačić imao je želju da se za svoj 18. rođendan učlani u SPS, što mu je i ispunjeno. Iako su mu predviđali blistavu karijeru, Luka, izgleda, ide postepeno.
 
Na sebe je skrenuo pažnju kada je, zajedno sa svojim ocem, bio na piću sa Aleksandrom Vučićem i njegovim sinom Danilo. Objavljivanjem ove fotografije, uz poruku da je sve dogovoreno, praktično je bila ozvaničena saradnja Srpske napredne stranke i SPS-a u narednom periodu.
 
Vučići
 
Iako nemaju državnu, pa ni stranačku funkciju, u javnosti se neretko govori o najbližim članovima porodice predsednika vladajuće stranke i države Aleksandra Vučića. U javnosti se najčešće piše o njegovom bratu Andreju i sinu Danilu.
 
Jedina "javna funkcija" Andreja Vučića bila je mesto u upravi KK Crvena zvezda Beograda, nekadašnjeg FMP-a. Međutim, važi za čoveka od uticaja u SNS-u, a u više navrata govorilo se o tome da je uticajan u Vojvodini.
 
Vučićev mlađi brat bi nekad bio predstavljen kao član Glavnog odbora stranke, nekad kao običan član, a nekad kao član Izvršnog odbora. Ipak, pratio je brata na mitinzima u Novom Sadu, premda nikad nije bio u prvom planu. 
 
U prvom planu nije bio ni kada je bio u poseti mesnom odboru Srpske napredne stranke pred izbore za članove saveta za mesne zajednice u Novom Sadu. Tada je predsednik SNS morao da stane u odbranu svog brata, potvrđujući reči bivšeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da je Andrej "Ahilova peta za Aleksandra Vučića".
 
Potpredsednik stranke i aktuelni ministar Vučević Andreja je opisao kao "jednog od najoperativnijih, najmobilniji, najfunkcionalnijih i najstručnijih ljudi u SNS". 
 
Toma i sin
 
Nova.rs piše da nikako ne treba zaboraviti bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića i njegovog sina Radomira. 
 
Radomir Nikolić je član Srpske napredne stranke od osnivanja 2008. godine, kada je na mestu predsednika bio njegov otac. Obavljao je funkciju predsednika Gradskog odbora SNS u Kragujevcu u periodu od 2010-2012. godine. 
 
U junu 2012. izabran je za potpredsednika Glavnog odbora, a u oktobru iste godine za predsednika Izvršnog odbora SNS-a. Na lokalnim izborima 2012. godine bio je prvi na listi odborničke grupe SNS-a, a na sednici Skupštine Kragujevca, sazvane po hitnom postupku 2014. godine, izabran je za novog gradonačelnika.
 
Politički otac
 
Vojislav Šešelj, politički otac Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, u svom sinu, takođe Aleksandru, dobio je i političkog naslednika.
 
Danas je aktivniji od svog oca, a bio je i poslanik u Skupštini Srbije, na listi Srpske radikalne stranke, naravno. 
 
Završio je Pravni fakultet u Beogradu.
Porodično
 
U politici su i otac i sin Pastor. Ištvan Pastor je od 2007. predsednik Stranke vojvođanskih Mađara, manjinske stranke koja je dugogodišnji koalicioni partner naprednjaka. 
 
Njegov sin Balint je potpredsednik stranke, a od 2007. godine je narodni poslanik. U jednom od intervjua izjavio je da je "političar od detinjstva".
 
Nikad kraja
 
Osnivač političke "dinastije" Krkobabić bio je Jovan, nekadašnji potpredsednik Vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike. Njegova partija je u koaliciji sa SPS-om i Jedinstvenom Srbijom na parlamentarnim izborima u maju 2008. godine ušla u Skupštinu Srbije i od tog trenutka nemoguće je zamisliti da u vlasti nema nekog sa ovim prezimenom.
 
Jovanov naslednik, Milan Krkobabić, 2008. godine je izabran za zamenika gradonačelnika Beograda, 2012. je postavljen za generalnog direktora Javnog preduzeća "Pošte Srbije", a 2016. ulazi u Vladu Ane Brnabić.
 
Uspon najmlađeg člana Stefana Krkobabića dešava se zaista vrtoglavom brzinom. Odmah po završetku studija na Megatrend Univerzitetu Stefan je postavljen za sekretara Centra za mala i srednja preduzeća u Privrednoj komori Beograda, a zatim i za potpredsednika Privredne komore Beograda. U tom trenutku imao je samo 24 godine.
 
U međuvremenu je Stefan Krkobabić 2020. godine postao poslanik i potpredsednik Skupštine Srbije. Situacija je ostala nepromenjena i nakon izbora u aprilu ove godine - Stefan je ostao u Skupštini, a Milan u Vladi.
  • Foteljas

    22.12.2022 18:24
    Gadi mi se
    Dokle bre vise jedni rodjeni za fotelje sa 5_6 primanja a nasa deca motaju kablove za minimalac_dosta vise Seselja,Krkobabica i jos nekih dupeuvlakaca
  • Dtagan

    21.12.2022 08:48
    Ah
    Vrhovni sid Hrvatske koji je ne zavisan doneo ofluku da građani koji su švacarski menjali i evro imaju pravo od banke naplatiti i zateznu kamatu.Kod nas banke pišu zakone o piljarica ykzv guvernerka.
  • Plaćač poreza

    21.12.2022 08:30
    Nereformisani komunisti po principu sa oca na sina doživljavaju u Srbiji i politiku i državu. A komunizma nema već 35 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.