Protest protiv novog Zakona o policiji u subotu u Beogradu

Protest protiv novog Zakona o policiji održaće se u subotu, 24. decembra u Pionirskom parku, preko puta Narodne skupštine u Beogradu.
Protest protiv novog Zakona o policiji u subotu u Beogradu
Foto: 021.rs
Kako navode organizatori, novi zakon predstavlja do sada najveću opasnost po slobode i interese našeg društva.
Nacrt ovog zakona se trenutno nalazi u procesu javne rasprave.
"Dosadašnje iskustvo nam govori da se javne rasprave samo fingiraju u uslovima fasadne demokratije. Zato moramo da ustanemo protiv ove namere pre svega protestima i blokadama. Ovaj režim koji počiva na sili reaguje samo pod pritiskom sa ulice", piše u pozivu na protest.
 
Podsećaju i da je pre godinu dana Vladimir Putin potpisao novi zakon o proširenju ovlašćenja policije Ruske Federacije, a samo dva meseca kasnije je počeo rat u Ukrajini.
 
"Cilj nacrta sličnog zakona u Republici Srbiji jeste represija nad građanima i budućim protestima, zastrašivanje, nekontrolisano nadziranje, kažnjavanje za učešće i primena sile nad protestantima, radi urušavanja sloboda i prava na okupljanja i radi sprečavanja demokratskih procesa", piše u pozivu.
 
Protest organizuje organizacije "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata" i Grupa Oktobar. Protest će podržati i druge organizacije, a počinje u 13 časova.
  • ako ne znate platite

    21.12.2022 21:28
    neku marketinsku agenciju
    Opozicija, udruzenja i sl. kao i obicno nemaju pojma da PREDSTAVE sta, kako i zasto, od mini-protesta za pesacke prelaze, parkice i zelene povrsine, preko NS/BG na vodi, mostova, puteva i rudnika do ovakvih zakona...totalni duduci.

    p.s. I osim protivljenja, nikako da izbunare (i objave) ciji su biometrijski sistemi, da nisu mozda kineski kao u Pakistanu, gde je posle pukla bruka posto su kinezi imali pristup svemu, od javnih kamera do baza dokumenata tj. imali sve duplirano u Kini
  • Ulica!!!!

    21.12.2022 21:03
    Ovo moze resiti samo ulica i protesti ! Ovaj zakon nema nigde u Evropi nece ga biti ni u Srbiji !
  • ili oni ili mi

    21.12.2022 20:06
    U Rusiji jeste diktatura, ali ništa nije bolje ni u SAD, EU, zemljama komonvelta, a sve se radi po ugledu na Kinu. Imformišite se malo kakve je zakone i uredbe uvela Kanada nedavno, ili recimo Novi Zeland pre neki dan.
    Identično kao u Kini tj. da policija može da razvaljuje vrata upada svakom u stan i da hapsi i odvodi bez ikakvog naloga suda, već se kao nalog smatra ono što aktuelni režim želi. Svaki građanin koji ne misli isto kao aktuelna vlast se proglašava za domaćeg teroristu. Po celom svetu se gazi po ustavima, po osnovnim ljudskim pravima, i sve podseća na Nemačku tridesetih godina prošlog veka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija