Povišice za prosvetare: Đavo je u detaljima

Povećanje plata za 12,5 odsto, koje je od 1. januara stupilo na snagu, prosvetni radnici će osetiti tek u februaru, kada će im biti isplaćena januarska plata.
Povišice za prosvetare: Đavo je u detaljima
Foto: Pixabay

Budući da se plate zaposlenima u obrazovanju isplaćuju 6. i 21. u mesecu, zaposleni će tek sa drugim delom videti na čemu su, ali će već isplatom prvog dela januarske plate osetiti koliko-toliko povećanje, piše Danas.

Međutim, zbog neradnih dana u ovom mesecu povišica koju će prosvetari dobiti u februaru biće nešto manja od pomenutih 12, 5 odsto, jer se za dane državnog praznika ne prima plata već naknada zarade koja se po Zakonu o radu obračunava kao prosečna vrednost radnog sata za celu proteklu godinu, objašnjava za Danas Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.
On kaže da će deo zaposlenih ostati u januaru bez plaćenog prekonormnog rada koji se ne isplaćuje u dane raspusta, tačnije plaće se po održanom času, iako je sud stao na stranu zaposlenog, obzirom da se ugovor potpisuje za svaku školsku godinu, zaključno sa 31. avgustom.
 
Iako je raspust po pravilu za učenike, ne i za nastavnike, za mnoge prosvetare deo zimskog raspusta će takođe biti neradni, pošto su ocene zaključene i sednice nastavničkih veća održane. Za ove neradne dane koji se utvrđuju dogovorom u samim školama, zaposleni će dobiti punu platu kao da su radili, piše Danas.
 
Šta će i koliko dobiti zaposleni u školama?
 
"Osnovica u obrazovanju do sada je bila 3.833,36 dinara, a sa povećanjem od 12,5 odsto od 1. januara iznosi 4.312,53 dinara. Početna plata nastavnika sa VII stepenom stručne spreme (kojih je u sistemu najviše) biće 74.693 dinara, dok će zaposleni sa šestim stepenom imati 64.170 dinara", izvodi za Danas računicu Dušan Kokot.
 
Nastavnik sa VII stepenom stručnosti, punim radnim angažovanjem, koji je pritom razredni starešina i ima 10 godina radnog staža u obrazovanju ubuduće će primati 80.600 dinara, a sa 20 godina staža istom zaposlenom će na tekući račun leći 83.650 dinara.
 
Kokot podseća da minimalna cena rada od 1. januara iznosi 230 dinara po radnom satu i da će minimalac u proseku biti 40.020 dinara.
U mesecima sa 23 radna dana i 184 sati minimalac će biti 42.300 dinara, što su obično mart i decembar.
 
Što se tiče obrazovanja, rast minimalca neće pogoditi nove kategorije zaposlenih, pa će minimalan lični dohodak i ubuduće primati svi do koeficijenta 9,80.
 
Zanimljiv je primer pomoćnog nastavnika sa trećim stepenom stručnosti koji predaje u srednjoj školi. Njegov koleficijent je 9,85 i on će u mesecu sa 23 radna dana imati za oko 180 dinara veću platu od minimalne.
 
"Ako se minimalna cena rada za mesece sa najviše radnih dana uporedi sa početnom platom fakultetski obrazovanog nastavnika dolazi se od odnosa 1:1,7. To najbolje odslikava gde je prosveta trenutno i koliko smo daleko od zakonskog rešenja da bi odnos između najniže i najviše plate u prosveti trebalo da bude 1:3", zaključuje Kokot za Danas. 
  • A vaspitačice

    03.01.2023 17:47
    A da li su i vaspitačice prosvetni radnici? A, da nisu. To su neki mega ljudi, koji sve mogu i od kojih se zahteva, plate im ne rastu. Ne trebaju im. Pripadaju ministarstvu obrazovanja, samo kada ministru to odgovara. Ionako su zapošljavane preko veze da bi se igrale sa decom dok drugi rade.
  • samo kažem

    03.01.2023 17:05
    Ako im ne date plate,oni rade sa strane. Mislim na sve.
    I nikad nisu zadovoljni novcem.
    Podložni ucenama i manipulativni postanu.
    Svi se vade: imamo decu.
    Odatle sve kreće,koliko god pričali ne vredi.
    Borba je za opstanak,a tako je svuda,u svakoj profesiji i dobi života.
    Ne pitajte se zašto nam je ovako, lepih primera je malo.
  • A aaa

    03.01.2023 15:30
    Prosveta
    Ma sta ce nam. Ukinuti. Dobijes diplomu na poklon ili eventualno kupis i trceci u zadrugu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija