Lajčak, Eskobar, Pletner i Bon posle Božića u Beogradu da ubrzaju rešavanje kosovskog pitanja

Predstavnici EU, SAD, Francuske i Nemačke trebalo bi nakon božićnih praznika da posete Beograd, kako bi ubrzali rešavanje kosovskog pitanja, pišu Novosti.
Lajčak, Eskobar, Pletner i Bon posle Božića u Beogradu da ubrzaju rešavanje kosovskog pitanja
Foto: Beta/AP (Bojan Slavković)
Beograd bi, kako piše taj list, prvo trebalo da posete specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, zajedno sa izaslanicima francuskog i nemačkog predsednika, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, dok su nakon toga moguće posete i drugih zvaničnika.
Novosti navode, pozivajući se na svoje izvore, da je cilj tih poseta da se srpski državni vrh ubedi da pokrene političke pregovore sa Prištinom, koji bi bili zasnovani na francusko-nemačkom predlogu, odnosno predlogu Evropske unije za pitanje Kosova.
List dodaje i da oni dolaze pre godišnjice početka rata u Ukrajini, 24. februara, što predstavlja neformalni rok kada bi Beograd i Priština trebalo da se dogovore bar oko skica budućeg sporazuma normalizacije odnosa.
  • 1244 rezolucija UN

    04.01.2023 16:52
    pitanje je reseno
    Reseno je pitanje Kosova rezolucijom 1244 za koju su svi glasali, zasto ovi dolaze ? Sprema li to Vucic izdaju , sankcije Rusiji i potpis Francusko-Nemackog dokumenta ? Vucica smeniti jer se ne pridrzava 1244, i dovesti predsednika kao sto je Dodik koji cuva Dejton . Predsednik Srbije od sada moze da bude samo neko ko ce da cuva 1244 rezoluciju i da cuva Veto Rusije.
  • Okrugli ćošak

    04.01.2023 14:54
    A ovi kao, odlaze povremeno iz srbije?
    A anonimusi?
  • Лиманац

    04.01.2023 14:49
    Да не троше гориво...
    Нека и не долазе.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija