Patrijarh: Božić obeležiti kod kuće, a ne polupaganski u polupijanoj atmosferi

Patrijarh Porfirije pozvao je pravoslavne vernike da Božić obeleže u krugu svoje porodice.
Kako je naveo u tradicionalnoj božićnoj poslanici, rođenje Hristovo je "oduvek i od svih poštovano i kao porodični praznik, praznik domaćeg ognjišta i njegove topline".

Iz tog razloga, navodi se, pogrešno je da se na Badnje veče ne dočekuje Bogomladenac, u domaćoj atmosferi "koja preko badnjaka, rasute slame i svega ostaloga podseća na skromnu pećinu" u kojoj je rođen Isus. 

Patrijarh kaže da je pogrešno da se, umesto u porodičnoj atmosferi, Božić dočekuje "po ulicama i trgovima na polupaganski način u polupijanoj atmosferi".
 
On je govorio i o porodici, opasnosti u kojoj se nalaze deca, od nasilja u školama, preko društvenih mreža, na stadionima, dodajući da treba da "budu odgajana u zdravom porodičnom okruženju, oblikovana ljubavlju, a ne mržnjom i agresivnošću".
 
Govorio je i o položaju Srba na Kosovu i Metohiji, navodeći da "vekovni komšiluk postavlja ultimatume, provocira, sprovodi teror i neprekidno preti preostalim, nezaštićenim Srbima progonom i zulumom, uz zloslutno ćutanje ili čini nam se, prećutnu podršku pojedinih moćnih država".
 
Patrijarh je pozvao i na zaustavljanje "tragičnog bratoubilačkog rusko-ukrajinskog sukoba".
  • Лаки

    10.01.2023 16:07
    Наши весељаци
    Поштовани господине, добро ви саветујете, али Вас нико не слуша. Овде у Београду нпр. праве ватромет и петарде за сваки празник или светац, а сад су три дана грували баш свако вече. И иначе сваке суботе има неко чудно весеље ,,за народ,, које нико нормалан и не тражи, па праште кинески ватромети и петарде без разлога, онако само нек се грува и слави. Неко изгледа накуповао народним парама код кинеза петарди и ватромета, па вели да се то потроши , нек се народ забави, у ова тешка времена!
  • Sesil

    09.01.2023 18:57
    Svi ga poslušali.
  • Bojan

    08.01.2023 09:39
    @Posetilac Mladenova

    E tad je negde bio i Božić.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.