Sipanje "droge u piće" je stvarna pojava: Stručnjakinja kaže da je ovih opijata sve više

Danima na društvenim mrežama pažnju privlači objava o pokušaju silovanja tri devojke nakon što im je neko sipao drogu u piće u jednom beogradskom klubu.
Sipanje "droge u piće" je stvarna pojava: Stručnjakinja kaže da je ovih opijata sve više
Foto: Pixabay

U MUP-u za RTS kažu da im slučaj nije prijavljen, a aktivistkinje "Ženske solidarnosti" – da je cilj objave upozorenje javnosti. 

Na VMA kažu da su slučajevi korišćenja takozvane "droge za silovanje" sve češći.

Aktivistkinjama "Ženske solidarnosti" je anonimna osoba prijavila da su tri devojke u novogodišnjoj noći bile žrtve takozvanog "spajkinga" u jednom beogradskom klubu. Na osnovu simptoma, pretpostavljaju da im je nešto sipano u piće.
 
"Nama se na mrežama javila devojka koja je predočila iskustvo svojih drugarica. One su pretpostavile da je u pitanju drogiranje, da je neko nešto ubacio u piće s obzirom na to da su se nakon jako malog broja pića osećale jako loše i izgubile kontrolu nad svojim telom", kaže Anita Marković iz "Ženske solidarnosti".
 
Iako ne mogu da tvrde da se to zaista dogodilo, kažu da je na njima da upozore javnost.
 
"Naš osnovni princip je verovanje ženskom iskustvu. Znamo da živimo u društvu koje ima nepoverenje u žensko iskustvo nasilja", dodaje Anita Marković.
 
Slučaj za sada nije prijavljen policiji. Direktor noćnog kluba koji se pominje u objavi kaže da su proveravali sigurnosne snimke i uočili samo jednu devojku koja je intenzivno pila i da joj je osoblje ukazalo pomoć.
 
"Naravno, mogućnost zloupotrebe gužve i specifičnih uslova u noćnom klubu za različite kriminalne i nemoralne porive uvek postoji, na nama je da takve pokušaje sprečavamo, vinovnike identifikujemo i predamo pravosudnim organima. U tom smislu, aktivno pokušavamo da dođemo do autorke poruke kako bismo otklonili mogućnosti manipulacije i ako treba pomogli organima reda", saopštili su iz noćnog kluba "Ben Akiba".
 
Slučajevi korišćenja takozvane "droge za silovanje" sve su češći. To potvrđuje i načelnica Odeljenja za toksikološku hemiju Vojnomedicinske akademije, inače jedine ustanove kod nas u kojoj se može uraditi analiza na prisustvo tog opijata u organizmu, testom iz mokraće ili krvi koji košta oko 10.000 dinara.
 
"Ono što je nezgodno kada je u pitanju analiza, ova supstanca se i prirodno nalazi u organizmu, pa je zato neophodno adekvatno tumačenje rezultata. Pošto se kratko zadržava u organizmu, isto tako se kratko može detektovati. Prema podacima iz literature, u urinu je samo oko 12 sati, dok je u krvi znatno kraće, oko osam sati", objašnjava toksikolog na VMA Snežana Đorđević.
 
Zbog toga je pravovremeno reagovanje neophodno. A zbog nedostatka boje, ukusa i mirisa, žrtva teško može da ustanovi da je u piću supstanca uopšte prisutna.
  • Non

    06.01.2023 13:10
    Ovo se dešavalo i devedesetih kad se sve moglo kao i sad. Ista ekipa.
  • 0845

    06.01.2023 11:46
    Mislim da se ovo desava i muskarcima a ne samo zenama, bas zbog stigme muskarci i ne prijavljuju. Pogotovo se desava u svetu i Evropi u gej klubovima.
  • Da cujemo Gasica

    06.01.2023 11:16
    @Bg
    Hocemo policijske izvestaje od 2012!
    Hocemo dokaze od ministra da je ono sa klecanjem bio samo gaf i da on nije neprijatelj devojcuraka, devojaka, zena i starica!
    Ako ne mozemo za drogu iz Jovanjice da saznamo istinu i ako sam predsednik kaze da niko od onih cija imena se tu pominju - nikoga nije ubio, hocemo izvestaje o zaplenjenoj drogi za silovanje u periodu dok vlada SNS, posto znamo da predsednik moze da kaze da tom drogom niko nije ubijen, ali jeste silovan i nameravalo se da se siluje a mozda i da se kleci!
    Koja droga, koja kolicina, koliko puta je zaplenjena? Da li se unistava? Njihova imena javnost bi volela da zna! Mame i tate su i policajci i policajke takodje! Da li postoji mogucnost da policajci koji su korumpirani uzmu malo toga za sebe i za nekog svog druga? Kakva su njihova istrazivanja? Koliko silovanja zvanicno je registrovano i dokazano sa upotrebom te droge, raznih drugih droga i te specijalne injekcije za silovanje iz devedesetih?
    Ministre, oglasite se!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.