Ugostiteljstvu u Srbiji nedostaje 25.000 radnika

Trgovina i prodaja, administracija i srednje menadžerske pozicije, četiri su najtraženije pozicije prisutne u oglasima "Infostuda" na tržištu rada u Srbiji.
Ugostiteljstvu u Srbiji nedostaje 25.000 radnika
Foto: 021.rs
Prve dve oblasti su gotovo uvek brojale više od 5.000 oglasa godišnje, ali je prošle godine primećen nagli porast oglasa za takve pozicije, na čak oko 9.000.
Pored navedenih, popularne su i ekonomija i računovodstvo, a poslednjih godina i ugostiteljstvo, koji broji više od 3.000 oglasa i zauzima visoku petu poziciju traženosti u 2022. godini, potvrđuju u "Infostudu".
Procenjuje se da u ugostiteljstvu u Srbiji trenutno nedostaje 20.000 do 25.000 radnika. Od onih koji su napuštali hotele, a takvih je godinama unazad detektovano više od 6.000, oko polovina je odlazila da radi u kompanije u drugim delatnostima.
 
Georgi Genov, direktor Udruženja "Hores", napominje da oni radnici koji imaju diplomu i završenu školu za konobare i kuvare veoma brzo dobijaju radnu dozvolu za odlazak u inostranstvo.
 
"Ni sada to nije nikakav problem, ni u Austriji ni u Hrvatskoj niti bilo gde. To je zbog toga što radna snaga nedostaje svima, posebno u hotelskoj inudustriji. Ipak, u restoranima i kafićima mogu da rade i priučeni radnici, ali u hotelima ipak mora da se odgovori nivou usluge", dodaje Geonov.
 
Kako se onda kod nas nadoknađuju radnici u hotelijerstvu?
 
Potvrđuje da u sektoru hotelijerstva u Srbiji sve više ima pridošlica, a to su radnici iz Indije i Pakistana.
 
Poslodavci, inače, najviše traže glavne i pomoćne kuvare, konobare, barmene...
  • Vlasnici

    09.01.2023 10:26
    Problem
    Pohlepni su, bezdušni i nezahvalni!

    Čast izuzecima.
  • Toti

    09.01.2023 10:23
    Toti
    Jedi I pametnu stvar u zivotu sto sam uradio u svom zivotu je sto sam uspeo svoje dvoje dece da zaposlim u Nemackoj! ENO rade cestito zaradjuju imaju porodice i zivotu zivot bez opterecenja i bojazni za sutra kako dolikuje coveku bez mrznje prema ikom! Jeste nedostaju Ali kada vidim kako se ovde zivi i radi… spasili su se!!!
  • Yo

    09.01.2023 10:02
    Neki su se opametili
    Ali kad u oglasu za konobara vidim ponuđenu dnevnicu od 1.200 dinara! Hahahaha! Pa ko će vam raditi za tu siću?! Pa to je manje od satnice u EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija