Gde u Srbiji ima zlata?

Zlato se istražuje u okolini Bosilegrada, Trgovišta, Vranja, Medveđe, Lebana i Žagubice.
Gde u Srbiji ima zlata?
Foto: Pixabay
Jedno nalazište zlata i kalcijum-karbonata u Srbiji pronađeno je u Gadžinom Hanu, a drugo na jugoistoku zemlje, rekao je predsednik Srbije. On je još sredinom decembra objavio da su u našoj zemlji otkrivena nalazišta zlata i kalcijum-karbonata. Sada otkriva da je drugo nalazište u jednom od najsiromašnijih delova Srbije.
"Za jedno se zna da je u Gadžinom Hanu, a čekam dozvolu da kažem gde je tačno i ovo drugo", izjavio je.
Vučić je rekao da će opština, čije se ime još čuva u tajnosti, doslovno procvetati, kao i da je u njoj pronađeno mnogo više zlata nego što imamo u rudniku "Čukaru Peki".
 
"Da sam birao bolju opštinu, ne bih je našao. Reč je o jugoistoku Srbije", zaključio je predsednik.
 
Predrag Mijatović, zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije, kazao je za Politiku da nekoliko desetina stranih kompanija istražuje zlato u Srbiji. Lokacije na jugoistoku naše zemlje su opštine Bosilegrad i Trgovište sa okolinom. Na jugu se istražuje na području Vranja, ka planini Besna kobila, opštinama Medveđa i Lebane. Na istoku Srbije istraživanja se rade u okolini Žagubice.
 
"To su sve lokacije na kojima se trenutno traži zlato u našoj zemlji. Na koju tačno je predsednik mislio, ne znam. Ministarstvo rudarstva i energetike ima podatke za sve kompanije u kojoj su fazi istraživanja. U geološkim krugovima je poznato da se elaborat o rezervama radi za nalazište kod Žagubice", naveo je Mijatović.
 
Dodao je da se procenjuje da u Srbiji ima 600 tona rezervi zlata. Mada je napomenuo da su pre dvadeset godina urađene poslednje procene za mineralne sirovine, koliko ima sigurnih, koliko ima potencijalnih, bilansnih i vanbilansnih sirovina.
 
Kada je reč kalcijum-karbonatu kod Gadžinog Hana, Mijatović je kazao da je reč o sirovini visokog kvaliteta jer je sadržaj kalcijum-karbonata veći od 99,50 procenata. Ima široku primenu zato što je kvalitetna i jedna od najkvalitetnijih kalcijum karbonantnih sirovina u Srbiji. Može da se koristi u farmaceutskoj, prehrambenoj, industriji prerade metala, boja i lakova. Ono što je interesantno, postoji mogućnost da litijum-jonske budu zamenjene kalcijum-jonskim baterijama.
 
"Slično nešto ima na nekoliko mesta u Srbiji, ali ovo nalazište je posebno zato što način postanka kalcijum-karbonata nije uobičajen. Posebna pogodnost kod tog ležišta kalcita je što je kalcijum-karbonat smešten u jednoj pukotinskoj zoni, u zoni krečnjaka, koji je hemijski isto kvalitetna karbonantna sirovina. Taj krečnjak takođe ima visok kvalitet, ne kao kalcit, ali je dosta dobrog kvaliteta. Tako da ležište kod Gadžinog Hana može da se iskoristi za više namena. Sama sirovina i okolna stena može se upotrebiti kao građevinski kamen, a glavna sirovina može da se koristi za lekove, boje, stočnu ishranu, industriju šećera, kao i u metalskoj industriji", objasnio je Mijatović.
 
Naglasio je da u Srbiji postoji još nekoliko mesta na kojima se eksploatiše kvalitetna kalcijum-karbonantna sirovina sa širokom primenom, poput ležišta "Potaj čuka" u blizini Žagubice, zatim iznad Kučeva…
 
"Trenutno se rade istraživanja na novim baterijama, to jest ide se na to da se ne prave litijum-jonske nego kalcijum-jonske baterije. Ispostavilo se da baterije napravljene na bazi kalcijuma mogu da akumuliraju veću količinu energije nego litijumske baterije. Ta tehnologija trenutno se ispituje na nekoliko mesta u Evropi i Kini. Ako se ispostavi da baterije na bazi kalcijum metala mogu da budu isplativije od litijumskih baterija, svako će hteti da ih uzme. Kalcijum-karbonat može da se eksploatiše i sa površine, dok za litijum postoji više vrsta eksploatacije, podzemna, površinska i sa slanih izvora", rekao je Mijatović.
 
Naveo je da ako bi se u nekoj od tih siromašnih opština otvorilo manje rudarsko postrojenje, to bi značilo minimum sto zaposlenih. Kada se pogleda broj članova porodice koji indirektno zavise od tih sto zaposlenih i plus prateće delatnosti koje se oslanjaju na rudnik ekonomska korist je ogromna za te opštine.

Teme

zlato
  • Miroslav

    11.01.2023 14:50
    pantljicara
    Ne moze ova zemlja biti dovoljno bogata da zasiti pohlepu bitangi koje njom upravljaju. Dok ima ovakvu vlast narod ce uvek biti siromasan, bez obzira na sve potencijale i bogatstva koje ova drzava ima.
  • Da

    11.01.2023 14:11
    Najviše zlata je u ljudima i njihovom obrazovanju.
  • Pera

    11.01.2023 13:53
    3N
    Nema od toga nista,taman da je po jendecima pobacano mi bi isto ziveli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.