U Srbiji potvrđeni prvi slučajevi malih boginja: Među obolelima i deca i odrasli

Kod troje dece uzrasta do godinu i po i kod jedne odrasle osobe (47) na području Smedereva potvrđene su male boginje, rekla je direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović.
U Srbiji potvrđeni prvi slučajevi malih boginja: Među obolelima i deca i odrasli
Foto: 021.rs
Ona je za RTS rekla da su svi oni u dobrom zdravstvenom stanju i da nema komplikacija, te izrazila nadu da će tako i ostati.
Kazala je da je kod njih laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa koji je doveo do morbila.
"Sva deca su nevakcinisana, dok je kod odrasle osobe vakcionalni status nepoznat", rekla je Jovanović.
 
Ponovo je apelovala na neophodnost vakcinacije protiv malih boginja. Rekla je da bi obuhvat vakcinacijom u Srbiji trebalo da bude 95 odsto te ukazala da "nažalost nije tako".
 
Podsetimo da je obuhvat vakcinacije dece protiv morbila, zaušaka i rubeole (MMR vakcinom) prošle godine u Novom Sadu dostigao samo 24 odsto, što Novi Sad stavlja u gradove pri dnu u Srbiji kad je reč o obuhvatu.
 
Obuhvat MMR vakcine na nivou Srbije iznosi 74,8 odsto i željenih 95 odsto nije postignuto ni u jednom okrugu. To znači da je epidemiološka situacija morbila trenutno preteća.
 
Zašto je to tako čitajte u našem tekstu OVDE.
 
U Srbiji postoji nekoliko vakcina koje su obavezne i služe u borbi protiv smrtonosnih bolesti koje su nekada odnosile živote, a sada su preventabilne. 
  • Joly

    12.01.2023 22:07
    Davne 1993. god. moj sin je sa 11 meseci dobio morbile, 2 nedelje pre zakazanog termina za MMR. U moje vreme to su bile uobičajene dečije bolesti, čak nas mame vodile kod bolesne dece da što mladji preležimo. S toga me morbili nisu brinuli. Brinulo me da ne dobije zauške, jer zbog preležanih morbila nije smeo primiti MMR.
  • Davor

    12.01.2023 12:14
    @Deda
    Meni je super, samo se brinem za svoju decu.
    A, ti sledeci put kad stanes na ekser, na primer, idi popiski ranu, pojedi malo rena, i pomoli se da ne dobijes trovanje krvi. Mozda ce da ti uradi posao. Ili, savetuj tvoje (ako ih imas), da ako te lupi nekad struja na mesalici, da ne zovu hitnu, nego samo da te zakopaju u zemlju da se izvice struja iz tela i bog te veselio.
  • Marija

    12.01.2023 11:58
    Hm
    Ko preživi, pričaće. Ko poslednji ostane, neka ugasi svetlo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.