Država isplaćivala socijalnu i drugu pomoć pokojnicima: U pitanju čak 6.000 ljudi

Socijalna pomoć do nedavno je uplaćivana za 1.334 preminule osobe, dodatak za pomoć i negu drugog lica za čak 4.427 pokojnika, dok je usluga smeštaja plaćana za 308 osoba koje nisu među živima.
Država isplaćivala socijalnu i drugu pomoć pokojnicima: U pitanju čak 6.000 ljudi
Foto: 021.rs
Kako pišu Novosti, mnogi među njima su godinama na spisku umrlih.
Koristeći rupe u sistemu socijalne zaštite, pojedinci su umesto roditelja, supružnika ili rođaka podizali novac koji im ne pripada i na taj način budžet Srbije oštetili za nekoliko desetina miliona evra, navodi list.
Zbog toga su centri za socijalni rad pokrenuli postupke protiv svih koji su bez osnova primali novac, a to je rezultat primene Registra socijalnih karata, koji je uveden 1. marta prošle godine.
 
U taj registar su do sada povezani Centralni registar stanovništva sa evidencijama Ministarstva unutrašnjih poslova, Poreske uprave, Fonda PIO, Nacionalne službe za zapošljavanje i Republičkog geodetskog zavoda. 
  • Joly

    12.01.2023 22:27
    Kad država nema sistem, koristi ko šta može.
  • Zrenjanin

    12.01.2023 20:22
    Znao sam jednog takvog momka koji je primao od pokojnog rodjaka socijalnu pomoc dok ga nisu otkrili. Posto su ga otkrili posle 4 meseca i on je umro. Cudno mi je bilo sreo sam ga na ulici i pitao me da mu pozajmim 1000 dinara, nikad tako nesto on od nikog nije trazio, i posle jedno 2 meseca od toga cujem da je umro. Nije bio narkoman ni nista slicno tome bio je stalozen fin momak samo nikakvog posla kod nas nema, a umro je od nemastine.
  • Mirka

    12.01.2023 15:26
    Sta reci...za cega sluze kompjuteri valjda da mozete da vidite da je neko umro.Krivi su ovi sti su to iskoristilini dizali ,ali su krivi i ovi sto dele a ne proveravaju.Aljkavost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.