AŽC podneo žalbu protiv deset portala zbog izveštavanja o prijavljenom silovanju u Nišu

Autonomni ženski centar je uputio žalbu Savetu za štampu protiv deset medijskih portala zbog izveštavanja o slučaju prijavljenog slučaja silovanja u Nišu.
AŽC podneo žalbu protiv deset portala zbog izveštavanja o prijavljenom silovanju u Nišu
Foto: Pixabay
U pitanju su Mondo, Alo, Dnevno, Novosti, Luftika, Niške vesti, Telegraf, Nova, Informer i Pink.
Od Saveta za štampu zatraženo je da se razmotri da li su pomenuti portali prekršili Kodeks novinara Srbije objavljivanjem gotovo identičnog teksta dana 6.1.2023. godine u kojem se navode informacije da je žena iz Leskovca, koja je nadležnim institucijama prijavila slučaj (grupnog) silovanja u Nišu, to učinila "iz osvete bivšem momku", da je "sklona alkoholu", a da je muškarac koga je optužila za seksualno nasilje "bio veoma saradljiv i ubedljiv", te da "nije postojala ni mrvica sumnje da joj je on na bilo koji način naudio".
Sve iznete informacije su prenete od strane neimenovanih izvora, što je otvorilo sumnju u istinitost izveštavanja.
 
U žalbi je takođe napomenuto da medijsko izveštavanje koje na ovaj način ulazi u nepotkrepljene i nepotrebne detalje (bez obzira na saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova gde se navodi da je u ovom slučaju reč o lažnoj prijavi) može imati dugoročni uticaj, kako na ženu o kojoj je reč, tako i na sve druge žene koje su preživele seksualno nasilje zbog smanjenja empatije javnosti prema žrtvama, neverovanja u njihova iskustva i relativizovanja seksualnih zločina.
  • zztop

    12.01.2023 20:33
    Dragana j. vučičevića će ovo jako pogoditi...
  • Branko

    12.01.2023 20:04
    Medijska kampanja za uvodjenje jednoumlja, pritisak na istrazne organe i sudove krece svom snagom.
  • Žana

    12.01.2023 19:46
    Ah, ah
    Pa 90% svih vesti su takve, copy-paste. Svi mediji su davno tabloidirali!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija