Đerlek apelovao na roditelje da vakcinišu svoju decu zbog malih boginja

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije, Mirsad Đerlek, apelovao je danas na roditelje da vakcinišu svoju decu jer su male boginje potvrđene kod troje dece i jedne odrasle osobe.
Đerlek je naveo da vakcina za male boginje (morbile) postoji već 200 godina i da su svi koji se nisu vakcinisali imali velike probleme, a bilo je i smrtnih slučajeva.
"Nama se ponavlja problem s vakcinacijom, a imali smo na žalost pre nekoliko godina i nekoliko smrtnih slučajeva", rekao je on.
Troje dece uzrasta do godinu i po dana i jedna odrasla 47-godišnja osoba su zaraženi malim boginjama, potvrdila je danas Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Beogradu.
 
Đerlek je rekao da odgovornost treba da snose roditelji koji izbegavaju kalendar vakcinisanja svoje dece, kojeg su sastavili najbolji stručnjaci u Srbiji.
 
"Očekujem da će roditelji ozbilno shvatiti poruku Ministarstva zdravlja da vakcinišu svoju decu. Vakcinacija je jedini način da sprečimo bilo kakvu virusnu bolest i spasemo život ne samo dece, već i odraslih", istakao je Đerlek.
  • jova limanac

    13.01.2023 10:44
    Pre nego što avaksi krenu sa svojom propagandom, da samo podsetimo da su u prošloj epidemiji 2017/2018 preminuli i blizanci koji nisu bili vakcinisani jer su njihovi roditelji slušali avakse, i mala Nađa koja zbog drugih zdravstvenih problema nije mogla biti vakcinisana na vreme. Ukupan broj smrti je bio 15, i da ne zaboravimo sve one koji su zbog visokih temperatura i ostalih pratećih komplikacija "zaradili" trajne hronične zdravstvene probleme.
  • Banderaš

    12.01.2023 22:33
    Šaka jada
    Tuberkoloza je izlečiva bolest i u razvijenim državama potpuno iskorenjena.
    Medjutim u srbiji je tubrkoloza aktuelna i to jasno pokazuje u kakvoj se septickoj jami nalazimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.