Đedović: Neophodna tranzicija ka čistijim izvorima energije

U proizvodnji struje dominantno se oslanjamo na ugalj i neophodna je pravedna tranzicija ka čistijim izvorima energije, uz zaštitu zaposlenih i lokalnih zajednica koje su zavisne od te industrije.
Đedović: Neophodna tranzicija ka čistijim izvorima energije
Foto: Pixabay (ilustracija)

To je izjavila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović na plenarnoj sednici 13. zasedanja Skupštine Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA), koja se održava u Abu Dabiju.

Ona je istakla da se Srbija obavezuje na slične ciljeve u sprovođenju zelene tranzicije kao i EU, ali nažalost nema jednak pristup finansijskim instrumentima kao članice Unije, navodi se u saopštenju.
"U našem srednjoročnom planu u narednih pet godina je niz strateških projekata za koje su neophodne investicije od pet milijardi evra, pre svega u proizvodne kapacitete, ali i za jačanje prenosne i distributivne mreže, koja će nam omogućiti više obnovljivih izvora energije na mreži", kazala je Đedović.
 
Skupština IRENA okupila je šefove vlada i država, ministre i donosioce odluka iz celog sveta, kao i multilateralne organizacije i predstavnike privatnog sektora koji će razgovarati o planovima i aktivnostima koji se preduzimaju na sprovođenju energetske tranzicije globalno.
 
Na konferenciji, koja se održava danas i sutra, predstavnici zemalja učesnica razmatraju, između ostalog, kolektivni napredak sveta u primeni Pariskog sporazuma i njegove dugoročne ciljeve, perspektive energetske tranzicije u svetu, kao i ključne prioritete u različitim geografskim okruženjima i sektorima u okviru priprema za COP28.
 
U nastavku posete Abu Dabiju Đedović će imati bilateralne sastanke sa ministrom energetike UAE Suhailom al-Mazruijem i generalnim direktorom IRENA Frančeskom La Kamerom, a prisustvovaće ministarskom panelu "Kretanje kroz neizvesnosti – postavljanje prioriteta za postizanje nulte neto emisije", koji se održava u okviru "Abu Dabi nedelje održivosti".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija