FOTO: Frilenseri predali svoje zahteve Ministarstvu finansija - očekuju odgovor ili sledi protest

Frilenseri su danas ispred Ministarstva finansija održali protestnu akciju, kojom su tražili izmene Zakona o porezu na dohodak građana i manje poreske stope, kao i pravo na trudničko i porodiljsko.
FOTO: Frilenseri predali svoje zahteve Ministarstvu finansija - očekuju odgovor ili sledi protest
Foto: FoNet (Ana Paunković)
Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar rekao je za Betu da traže izmenu tog zakona koji je stupio na snagu 1. januara ove godine jer im tokom prethodnih izmena nisu uvaženi svi zahtevi.
"Tražimo niže poreske stope, pravo na trudničko i porodiljsko bolovanje i otpis starih dugova za tri godine od 2017. godine do 2020. godine", rekao je Pogačar.
Dodao je da su se sada, zbog visokih poreskih stopa i dugova iz prethodnih godina jer ih Poreska uprava nije obavestila koliki porez treba da plate, akumulirale tekuće obaveze i dugovi iz prethodnih godina, pa bi sada skoro polovinu prihoda morali da odvoje da bi to namirili.
 
Pogačar je rekao da je tako visokim poreskim obavezama pogođeno oko 8.000 ljudi, među kojima su, osim radnika na internetu, programeri, profesori jezika, prevodioci, jutjuberi, dizajneri, radnici na brodovima, radnici koji rade na remontovanju aviona ili na naftnim platformama.
 
On je naveo da su Ministarstvu finansija uručili zahteve tražeći da ih izveste koje su obaveze imali kroz vreme od 2017. godine. Ako se Minisatarstvo finansija ne odazove na razgovor, Pogačar je rekao da se priprema veliki protest za 21. januar.
 
 
Po aktuelnom Zakonu o porezu na dohodak predviđena su dva modela oporezivanja frilensera, prvi je povoljniji za osobe sa nižim prihodima ili za one koji povremeno dobijaju novac, dok je drugi model povoljniji za one sa većim prihodima.
 
Po prvom modelu, frilenseri imaju kvartalni neoporezivi iznos od 96.000 dinara, odnosno 32.000 dinara mesečne zarade i tek od tog iznosa im se računa porez i doprinosi za Fond PIO. Njima se od tromesečnih prihoda oduzima 96.000 dinara normiranih troškova i na tako dobijenu razliku naplaćuje porez od 20 odsto.
 
Doprinos za zdravstveno osiguranje će biti obavezan i iznosiće minimalno oko 1.402 dinara mesečno, odnosno oko 4.200 kvartalno ili 10,4 odsto. Prvom uplatom zdravstvenog osiguranja frilenser će biti osiguran i sledećih šest meseci i imaće opciju prijavljivanja članova porodice. Sve uplate za PIO ulaze u staž. Na iznose koji prelaze besteretni deo, iznos poreza i doprinosa za PIO će biti 24 odsto.
 
Na primeru mesečne zarade od 1.000 evra, odnosno kvartalnog prihoda od oko 351.000 dinara, po ovom modelu bi frilenser morao da izdvoji 138.465 dinara za poreze i doprinose, a od toga 51.000 po osnovu 20 odsto poreza, 26.265 za zdravstveno osiguranje i 61.000 dinara za Fond PIO, a zaradio bi 212.535 dinara.
Po drugom modelu, od tromesečnih prihoda oduzimaju se normirani troškovi od 57.900 dinara, ali se oduzima još i 34 odsto ostvarenih prihoda svakog konkretnog frilensera. Na tako dobijenu razliku plaća se porez po stopi od 10 odsto.
 
Na istom primeru kao i za model A, sa mesečnom zaradom od 1.000 evra, odnosno kvartalnim prihodom od oko 351.000 dinara frilenser mora da izdvoji 17.376 dinara za 10 odsto poreza, 17.897 za zdravstveno osiguranje, još 41.702 dinara za Fond PIO, dok bi ga ukupno porezi i doprinosi koštali 76.975 dinara, a zaradio bi 274.024 dinara.
  • Jovan Markovic

    18.01.2023 04:37
    Zašto od 2017.?
    Treba odrati freelancere, pomorce i gastarbajtere da državna uprava može sebi da poveća plate.
  • Karta u

    17.01.2023 14:35
    jednom pravcu
    Ništa manje. Frilenser je prinuđen da se sam snalazi jer nije u partiji. A napredno bi da ga opljačkaju manipulacijom zakona. Frilenseri = sposobni odlaze i odlaze, ostaju paraziti napredni. Nesposobni. Mrze, zavide, klevetaju, izmišljaju. I na kraju izumiru jer nemaju koga da pljačkaju više. Sve sposobne oterali. Jedino rešenje. Što da budem žrtva bg predrasuda, kad mi se više isplate predrasude Severnjaka ili Zapadnjaka. Ne razumem da se Srbi sele u bg da ih služe, živeći po buđavim suterenima.
  • @Nenadović Zurich

    16.01.2023 18:09
    Potpuno se slažem sa tobom, samo blokada Gazele i ništa drugo, ne rasipati energiju bilo gde drugo. Evo sada čekamo da vidimo januarske račune za struju , ako su povećali račune struje, a vidimo da su sami sebi povećali plate u javnom sektoru, moraće Gazela opet da se blokira i da razmrsi to klupko da se povećanje plata u javnom sektoru ne sme nadoknadjivati povećanjem cene struje. Gazela je može se reći i ekonomska mera i banka i čuvar računa za struju u ovom slučaju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.