FOTO: Carinski pas nanjušio tovar krijumčarenih cigareta

Carinici su u saradnji sa policijom u petak, 13. januara, na prelazu Šid, sprečili pokušaj krijumčarenja gotovo 50.000 cigareta.

Cigarete su bile sakrivene u specijalno napravljenim šupljinama jednog autobusa koji se iz Prizrena uputio ka Švajcarskoj.

Krijumčarenje je otkriveno tokom redovne kontrole vozila na izlasku iz Srbije, tokom koje je korišćen i službeni pas specijalno obučen za otkrivanje duvana i duvanskih proizvoda.
 
 
Pas je tokom kontrole reagovao na prostor u prednjem delu autobusa, odmah ispod fabričke šupljine namenjene za krevet vozača, što je carinicima bio dovoljan znak da ga treba detaljnije pregledati.
Prostor je očigledno bio smišljeno konstruisan i zapečaćen metalnom pločom zalepljenom obojenim silikonom kako bi se što manje razlikovao od ostatka unutrašnjosti vozila.
 
Baš na tom mestu, u specijalno napravljenom bunkeru, otkriveno je 100 boksova cigareta "Winston Blue" sa akciznim markicama Kosova.
 
 
Zbog toga je autobus upućen na dodatni pregled carinskim mobilnim skenerom na čijem snimku su uočene nepravilnosti i u rezervoaru za gorivo.
 
Detaljnim pregledom tog dela vozila, konstatovano je da je i on prepravljan tako što je sečen i pregrađen, te su u toj šupljini do koje je bilo teško doći, carinici otkrili još 133 boksa iste marke cigareta.
 
 
Protiv 47-godišnjeg vozača sproveden je hitan prekršajni postupak u sudu u Sremskoj Mitrovici čiji je ishod novčana kazna od 200.000 dinara, trajno oduzimanje celokupnog tovara krijumčarene robe, kao autobusa koji je prepravljan sa namerom da posluži kao sredstvo za krijumčarenje.
  • S56

    17.01.2023 07:10
    To su radili i ljudima
    Samo da sad psa ne prekomanduju ako je reagovao kad nije trebalo.
  • Ja

    17.01.2023 03:29
    Nije nego
    Nije ni vučijak ni malino, nego malinoa. Izuzetno inteligentna rasa psa, zahteva i voli svakodnevni trening, strogu dresuru i uživa da bude na visini zadatka. Divna rasa! ❤️
  • Nemanja

    17.01.2023 00:05
    @NS49
    Nije Vučjak (Nemački ovčar), nego Malinoa - Belgijski.
    Dresura za otkrivanje bilo koje supstance (koja ima miris, naravno) kod psa je zapravo najzabavnija za istog, po pravilu se za nju selektuju psi koji su najrazigraniji u leglu i vole da istražuju. Sastoji se od toga što se pas navikne na neku igračku, bukvalno, igranjem sa istom dok je još mlad/štene i onda se u unutrašnjost igračke stavi supstanca/e za koje se pas trenira da otkriva (duvan, droga ,eskploziv...). Pas ubrzo poveže miris supstance sa time da je to njegova igračka, i ukoliko je ista (a jeste) sakrivena/nedostupna, pas krene da laje, cvili ili na neki drugi način signalizira da mu je neko, tu blizu "sakrio igračku". U ovom slučaju, pas nije "naviknut na cigarete" (ili duvanski dim), jednostavno, u unutrašnjosti njegove omiljene lopte pištalice se nalazi duvan i pas to povezuje, traži svoju igračku. Btw, ova dresura se ne polaže kao "ispit" nego se ponavlja tokom celog službenog veka psa, u prevodu, isti se jako lepo zabavlja pritom :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija