Vučić za Blumberg: Zahvalni smo Rusiji na podršci, ali za nas su Krim i Donbas Ukrajina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za američku medijsku kompaniju Blumberg da je zahvalan Moskvi za podršku u vezi s Kosovom, ali da ne podržava invaziju Rusije na Ukrajinu.
Vučić, za koga Blumberg kaže da je prethodnih godina imao desetine sastanaka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i da je uzeo časove ruskog da bi mogao da na ruskom razgovara s njim, kazao je da s ruskim liderom nije razgovarao "mnogo meseci".
"Mi smo na samom početku rekli da nismo u mogućnosti i da ne možemo da podržimo invaziju Rusije na Ukrajinu. Za nas je Krim Ukrajina, i Donbas je Ukrajina, i tako će i ostati", rekao je Vučić u utorak za Blumberg u Beogradu, uoči odlaska u Davos.
Blumberg navodi da se Srbija ekonomski godinama pomera iz "ruske orbite" i da Rusija ima udeo od oko šest odsto u srpskoj spoljnotrgovinskoj razmeni, dok je EU daleko najveći partner. 
 
Ipak, Srbija se u Evropi i dalje izdvaja stavom prema Rusiji, navodi Blumberg, i podseća da avio-kompanija Er Srbija nije ukinula direktne letove do Rusije i da je u Beograd došlo mnogo Rusa od početka invazije.
 
Vučić je rekao da je zahvalan Rusiji za podršku u vezi s Kosovom i da Srbija zato ne može da podrži ekonomske sankcije protiv Moskve.
 
"Bili smo pod sankcijama gotovo deset godina, zapravo osam godina, i ne verujemo da je to rešenje", kazao je Vučić.
 
O rešavanju kosovskog pitanja Vučić je rekao da je znatno realnije ići napred malim koracima, nego očekivati neki veliki i brzi dogovor koji bi uključivao priznanje Kosova od Srbije.
 
"Moramo da malim koracima promenimo situaciju na terenu, da izgradimo poverenje između dve strane, i onda da vidimo kako možemo da pristupimo svemu ostalom. Ne treba sanjati nešto za šta svi znamo da se neće dogoditi", rekao je Vučić.
 
O ulasku Srbije u EU Vučić je izrazio uverenje da će građani Srbije, kada i ako taj izbor bude stavljen pred njih na referendumu, glasati za pridruživanje Uniji.
 
Dodao je da će, da bi se to dogodilo, biti potrebna uveravanja da je članstvo u EU realno.
 
"Znam da je EU naš put. Nema drugih puteva", naveo je predsednik Srbije.
  • Miroslav

    30.01.2023 23:57
    Nije isto
    Činjenica je da na Donbasu žive u ogromnoj većini Rusi! Nekada se Donbas nazivao Malorusija, koja je bila sastavni dio Ruskog carstva, a zahvaljujući Lenjinu formirana je Ukrajinska SSR 10.03.1919! Govori se ruski jezik, kao uostalom i na čitavoj teritoriji Ukrajine gdje se ruski govorio sve do sukoba, kad su počeli izmišljati ukrajinski jezik (slično kao naše zapadne i jugozapadne komšije).
    S druge strane, na Kosovu su Srbi manjina, i to “ogromna manjina”. Ko, kako i zašto je to dozvolio, ili doveo do toga, tema je za drugu diskusiju. Na Kosovu se odavno govori na albanskom jeziku, gradovi su donedavno imali dvojezična imena, a sad samo na albanskom!
    Tako da je sličnost Kosova i Donbasa beznačajna, skoro da i ne postoji…


  • Профа

    20.01.2023 10:54
    Можеш ти да тврдиш да нису али за Србе све набројано је Русија а Косово је Србија.
  • Tihi

    19.01.2023 18:19
    Narod srbije je preko 80% zdušno na strani Rusije, pravde i istine. Narod Srbije je većinski preko 90% protiv NATO i njihe politke unistavanja nacija zarad prirodnih resursa. Kao i nacisti nekada, tako i nacisti sada zele resurse Rusije, ali bez Rusa. Novorusija, je većinski naseljena Ruskim narodom. Puč 2014. su izveli nacisti iz zapadnog dela Ukrajine, koji su problem slobodne volje i izbora koje su gubili zbog istoka, rešili su istrebljenjem naroda sa istoka. Najače je kada 2% NATO-Europejaca koji podrzavaju naciste u Ukrajini podrzava despota Vučića. Čisto šizofreno stanovište ali hej, ako je EU mora da je dobro. Uzgred, ko je prvi čestitao pobedu Tomi 2012? Kome je Vučić bio omijena pudlica? Dobro nije gmizao uz kolena kao Makron. To bi tek bio vrhunac apsurda...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija