Vesić: Vozom od Beograda do Budimpešte za manje od tri sata

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da će od Beograda do Budimpešte sredinom 2025. godine moći da se brzom prugom stigne za dva časa i 45 minuta.
Vesić: Vozom od Beograda do Budimpešte za manje od tri sata
Foto: 021.rs
Govoreći na temu modernizacije železničkog saobraćaja, Vesić je rekao da se uveliko gradi pruga između Subotice i Novog Sada.
"Ta pruga treba da bude završena 2024. godine. Trebalo je 2025. godine, ali su skraćeni rokovi u dogovoru sa izvođačima. Mađari će takođe svoj deo završiti do kraja 2024. godine, tako da ćemo sredinom 2025. imati brzi voz, moći ćete da stignete za dva časa i 45 minuta od Beograda do glavnog grada Mađarske. Neće biti stajanja na granici, jer će mađarska carina biti u Beogradu, a srpska u Budimpešti", rekao je Vesić za TV "Prva".
Ministar je dodao da očekuje da se tokom januara postigne dogovor o izgradnji brze pruge Beograd - Niš.
 
"Evropska unija će dati 600 miliona evra, dakle, deo sredstava će doći iz Evropske investicione banke, a deo će biti iz budžeta, pa ćemo 2028-29. godine imati brzu prugu do Niša. Gradićemo i brzu prugu od Niša do Preševa, tako da ćemo kroz čitavu zemlju imati brzu prugu", istakao je Vesić i dodao da će još neke relacije biti napravljene, a brojne rekonstruisane, posebno pruga Beograd - Bar i Niš - Dimitrovgrad.
 
"Životni vek pruga je 25 godina. Pored izgradnje novih, u planu je rekonstruisanje oko 1.200 kilometara pruge. Jasno je da postoje pruge starije od 25 godina, važno je da rekonstruišemo postojeće. Prosečna brzina vozova u Srbiji je trenutno 60 kilometara na čas, a do pre par godina bila je 42 kilometara na čas. Od 2012. godine izgrađeno je 108 kilometara nove pruge, u toku je izgradnja još 156 kilometara. Od 2015. godine počela su značajnija ulaganja u pruge", napomenuo je Vesić.

Teme

pruga
  • ALOKUN

    20.01.2023 05:57
    Veske obecava tako i obecao na 15 min.BG VOZ a ono sipak a granicari ako imas 50% putnika u vozu njima ce trebati bar 45min. ali nezaboravite da su to MADjARI koji toliko sporo rade da ce vam vise trebati daa oni udare pecat nego sto ce voz da stigne do Budimpeste.
  • Pa da

    19.01.2023 13:35
    Zanimljivo mi je što prvi komentatori ne znaju za vozove koji su zatvoreni od početne stanice do zadnje stanice. Svi brzi vozovi se centralno zatvaraju i čak i kada se voz zaustavi, putnici ne mogu da otvaraju vrata. Eurostar izmedju Londona i Pariza je zatvoren; graničari su na železničkim stanicama na oba kraja i vrše kontrolišu prtljage. Ne toliko detaljno kao na aerodromima ali ipak se pregledaju koferi.
  • Da

    19.01.2023 13:24
    Uvek zaborave da kažu za koliko će se is našeg grada stizati u Budimpeštu? Da li ćemo morao u Beograd prvo? Da li će lokalne vozovi i dalje da zaustavljaju na granici? Da li će i u novom sadu biti graničara na stanici?

    Ne sviđa mu se što okolišaju o ovoj temi? Boje se nečega?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.