Šole: Važno da ZSO bude formirana, neće ličiti na Republiku Srpsku

Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je da je za SAD značajno da Zajednica srpskih opština (ZSO) bude formirana, ali da ona neće biti nalik Republici Srpskoj.
Šole: Važno da ZSO bude formirana, neće ličiti na Republiku Srpsku
Foto: Beta/AP
"Za nas je značajno da Zajednica srpskih opština bude formirana, mislimo da je to u skladu sa Ustavom Kosova, ali postoji velika razlika između Republike Srpske i buduće ZSO. To nije aranžman koji bi ličio na Republiku Srpsku", rekao je Šole za N1.
On nije želeo da govori o mogućim nadležnostima ZSO, rekavši da se ti detalji moraju "izglancati" kroz dijalog.
Šole, koji je prošle nedelje posetio Prištinu i Beograd, kazao je da će članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama biti teško ostvariti zbog protivljenja Rusije i Kine, ali da će SAD nastaviti da se zalažu za to.
 
"Nastojanja da se povuku priznanja Kosova u međunarodnoj zajednici su gubljenje vremena i energije", naveo je američki diplomata.
 
Šole nije želeo da govori o pojedinostima francusko-nemačkog predloga za Kosovo, rekavši samo da je osnov za pregovore i da je fleksibilan.
 
"SAD podržavaju dijalog uz posredstvo EU, čiji je cilj normalizacija odnosa u pravcu međusobnog priznanja", kazao je Šole.
 
Upitan o slobodi medija u Srbiji, Šole je naveo da se SAD uvek time bave, i da je prilikom prošlonedeljne posete regionu poručio da će tako biti i ubuduće, jer su medijske slobode "prioritet za SAD u svim delovima sveta".
  • Voja

    20.01.2023 16:26
    SZO
    Početna tačka treba da bude realnost da se Beograd ne pita ništa o tome kako će se formirati i da li će biti ZSO formirana.Ko ima veštinu čitanja između redova to i razume.Nije slučajno rekao da BG gubi vreme na priznanja egzotičnih ostrva.Jeftina pilićarska politika za nepismene.Biće isključivo kako to SAD budu zahtevali, pošto su oni realna vlast na Kosovu.Ne pita se ni prvorođeni, a ni Kurti.
  • Iluzija

    20.01.2023 00:26
    Samo kad su njihovi mediji slobodni. Imaju dve partije u drzavi, pola medija pripada jednoj a pola drugoj. Niko ne obavestava kada je nesto protiv njegove partije ali zato protiv druge 24/7. FBI i CIA upadaju na socijalne mreze kako bi utisali protiv misljenike. Objavio twiter dokumente o tome. Toliko o slobodi govora i demokratiji. Jedino gde imas sirok izbor je u fast food restoranima i u marketima gde postoji 30 vrsti sokova, krofni, grickalica i ostalog smeca.
  • Igi

    19.01.2023 22:23
    Poceli Ameri da dave Kosovare , doso đavo po svoje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.