Đedović: Bogato ležište zlata nađeno u Žagubici, na lokalitetu Čoka Rakita, to je značajno otkriće

Na lokalitetu Čoka Rakita, u Opštini Žagubica, pronađeno je bogato ležište zlata.
Preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazali su i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto, istakla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.
"Potencijalne rezerve značajne su sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, posebno za region istočne Srbije. Ono što treba napomenuti, jeste da je projekat u fazi istraživanja, da je potrebno kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi", istakla je Đedović.
Kako navodi, Čoka Rakita je oko tri kilometra jugoistočno od projekta "Timok Gold", a preliminarno određene dimenzije ležišta su 500 metara x 250 metara x 80 metara.
 
Rezultati istraživanja su ohrabrujući, kako je naglasila, u smislu visokog sadržaja zlata, kao i mogućnosti njegovog dobijanja kroz proces flotiranja i kasnije metalurški proces.
 
Ocenjeno je da ovo potencijalno ležište daje dodatnu vrednost ležištima koja su već detektovana na projektu "Timok Gold" kod Žagubice, koji realizuje kanadska kompanija "Dundee Precious Metals INC", koja je i objavila vest o novom nalazištu zlata.
 
"Ovo otkriće je značajno i sa aspekta potencijalnog značajnog povećanja resursa i rezervi rude zlata u Srbiji", navela je ministarka.
 
Dodaje i da rezultati predstavljaju značajan korak napred u poznavanju geologije ležišta, ali da to još uvek ne znače otvaranje rudnika.
  • Đuro

    24.01.2023 07:22
    Zlato
    Treba na zastavi Srbije skinuti dvoglavog orla i metnuti pozlačenog tigra...
  • Đuro

    24.01.2023 07:15
    Zlato
    Kinezi će nam povoljno prodavati naše zlato i još samo da se počne iskopavanja litijua,ta di će nam biti kraj,još to je ostalo da se prekopa i pokupi šta ima zatruje i onda ćemo i vodu za piće uvoziti dve marke kilo
  • kupi i wc-šolju

    20.01.2023 20:41
    Idi u zlataru i nakupuj se zlata koliko hoćeš. Mi nećemo da se rudari ništa više, zaista nam nije stalo do bogatsva.
    Čupate i sečete drveće, uništavate životinje,insekte, posipate nas iz aviona sa svačim, zatrovana voda,vazduh, pravite auto-puteve, prevrću se cisterne sa amonijakom, decu lečimo sa sms porukama…
    Najedi se zlata koliko hoćeš,ali kopanja nemaa!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.