Đerlek: Od 12 obolelih od malih boginja, devet nije vakcinisano MMR vakcinom

Od 12 obolelih od malih boginja, devet nije vakcinisano MMR-om, mlađi su od dve godine, a tri odrasle osobe imaju nepoznati i nepotpuni vakcinalni status, rekao je Mirsad Đerlek.
Đerlek: Od 12 obolelih od malih boginja, devet nije vakcinisano MMR vakcinom
Foto: Pexels

Epidemija malih boginja u Srbiji se širi, a državnni sekretar Ministarstva zdravlja poručuje da nemamo željeni obuhvat vakcinacije, kao i da se proverava cela vakcinalna kartoteka na teritoriji Srbije, prenosi RTS.

Ukazuje da će pojačati rad inspekcijskih službi, kao i da neće birati način da se zaštiti zdravlje dece.
Mirsad Đerlek kaže da je očito da nemamo željeni obuhvat vakcinacije, ali da 2017. i 2018. godina, kada je od malih boginja preminulo 16 osoba, treba da nam budu upozorenje.
 
"Očito da mi nemamo željeni obuhvat vakcine i ono što se desilo 2017. i 2018. godine je teško i izgovoriti, a kamoli zamisliti da nam se ponovi. Uvek je to nešto što nas podseća da moramo biti obazrivi kako nam se ne bi ponovilo", poručuje Đerlek.
 
Ističe da su pooštrene epidemijske mere i kada je reč o prijavljivanju sumnjivih slučajeva, ali i kada je u pitanju dijagnostika.
 
"Proveravamo celu vakcinalnu kartoteku na teritoriji Srbije i u nekim okruzima imamo uspeha, a u nekima nažalost nemamo", dodaje Đerlek.
 
Ukazuje da je važno uticati na svest roditelja da moraju da pokažu veću odgovornost prema svojoj deci.
 
"Bez obzira na sve priče koje se čuju o autizmu, koje mogu biti prevara veka u medicinskom smislu. Sa druge strane, ova priča iz 2017. i 2018. godine je zastrašujuća i ne smemo dozvoliti da nam se ponovi", poručuje Đerlek.
 
Navodi da se mora poštovati Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
 
"Mi ćemo morati da pojačamo rad naših inspekcijskih službi. Zaista ja razumem da ponekad se odloži primanje vakcine zbog neke akutne respiratorne infekcije, ali moramo ući u te vrtiće i videti da li zaista svi mališani imaju opravdanje zašto nisu primili vakcine. Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nas obavezuje da ne može da se upiše dete u te ustanove ako nije vakcinisano", objašnjava Đerlek.
 
Ukazuje da moramo ponekad biti rigorozniji kako bismo sačuvali zdravlje naše dece.
Pedijatar je dužan da obavesti inspekciju Ministarstva zdravlja ukoliko neki roditelj odbije neosnovano da vakciniše svoje dete, a na pitanje da li je bilo pokretanja prekršajnih postupaka protiv roditelja, Đerlek kaže da jeste.
 
"Ja tu ne isključujem niti lišavam odgovornosti naše lekare. Mislim da lekari moraju više razgovarati i upozoravati roditelje o nevakcinisanosti dece. U toj primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u tom prvom kontaktu moraju biti malo uporniji lekari i upozoravati roditelje na posledice koje mogu da se dese", dodaje Đerlek.
  • Ns

    21.01.2023 10:21
    Da
    Vakcinacija jeste jedan od najvećih dostignuća modernog doba ali dok nisu počeli da manipulišu sa genima,olovom u vakcinama..Nekad je torlak radio kako treba i u interesu stanovništva..Ko mi garantuje da neće biti nuspojava??Niko!!Ko će da odgovara ako mi dete ne preživi??Niko!
  • Ns

    21.01.2023 10:12
    Nisam kockar
    Moje dete nije žeton koji ću da stavim na crveno ili crno.Niko od vas ne može da garantuje da neće biti posledica po zdravlje deteta nakon primljene vakcine.Dete od mog prijatelja je dobilo otečene linfne cvorove,dete drugog prijatelja jedva prezivelo nakon vakcine.Znam na desetine slucajeva posledica nakon vakcine.Ljudi pričate da ste iskorenili neke bolesti,sto znači da ih nema..Pa cemu vakcinacija onda ako je nešto iskorenjeno?Verujte da neki od nas znaju sta se dešava i nisu čuli od kasirke u supermarketu..
  • Marko

    21.01.2023 09:36
    @gradjanin/matematika
    hajde opet pročitaj, ali ne samo naslov, pa onda komentariši!
    Za ove tri osobe se ne zna status vakcinacije jer su odrasli, a MMR je relativno novija vakcina i verovatno nisu bili vakcinisani. Tako da 12/12=100%

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija