Vojni poziv popularniji među ženama nego muškarcima u Srbiji

Vojni poziv u Srbiji u poslednje vreme popularniji je među ženama nego među muškarcima.
Vojni poziv popularniji među ženama nego muškarcima u Srbiji
Foto: 021.rs
U prethodna dva upisna roka u Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu u Beogradu upisano je više devojčica nego dečaka.
Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, pozivajući se na podatke Ministarstva odbrane, broj upisanih devojčica u te dve srednje škole bio je veći i u septembru 2021. i 2022. godine a broj žena veći je, sveukupno posmatrano, i u samom Ministarstvu odbrane.
Portal navodi da je na konferenciji u organizaciji OEBS-a "Žene, mir, bezbednost" savetnica ministra odbrane pukovnica Snežana Vasić ukazala je da je žena ukupno u Ministarstvu odbrane Srbije oko 54 odsto, dok je muškaraca oko 46 odsto.
 
Vojni poziv nije uvek bio pristupačan ženama pa je u prošlosti njihov broj u Ministarstvu odbrane i naročito u oružanim snagama bio zanemarljiv, i više incident nego pravilo.
 
To je postepeno počelo da se menja od 2007, kada je ženama omogućen upis na sve smerove Vojne akademije, da bi 2014. i 2015. godine upis bio omogućen i u Vojnu gimnaziju, odnosno Srednju stručnu vojnu školu.
 
"U ovom trenutku, na Vojnoj akademiji ima 34 odsto kadetkinja, dok je na Medicinskom fakultetu Vojno-medicinske akademije (VMA) broj žena veći od 70 odsto. Što se tiče kriterijuma za prijem u Vojnu akademiju i na VMA oni su identični za muškarce i žene, osim po pitanju provere fizičke spremnosti i sposobnosti", navodi se.
 
Po pitanju žena starešina u oružanim snagama, te brojke su manje impresivne ali to je posledica činjenice da su one tek od skoro imale priliku da upisuju vojne škole. Tako je trenutno u Vojsci Srbije devet odsto oficira žena, tri odsto podoficira i 17 odsto profesionalnih vojnika.
 
Ženama je omogućen prijem i među profesionalne vojnike, vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka, slušaoce Kursa za rezervne oficire ali i učešće u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije, u kojima Srbija jedino i učestvuje.
 
U Vojsci Srbije na rukovodećim i komandnim dužnostima ima deset odsto žena, dok ih je 16 odsto u mirovnim operacijama VS sa mandatom UN i EU.
 
"Ministarstvo odbrane tvrdi da u VS postoji 'nulta tolerancija' po pitanju seksualnog uznemiravanja. Dodaje se da želi da prekine tradiciju ćutanja u vezi sa tim oblikom diskriminacije i da ohrabri koleginice da prijave nadležnima ukoliko dođe do takvih situacija", piše u tekstu.
  • Комша

    24.01.2023 06:42
    Сигурно запослење након школе је вероватно разлог. Али данашње генерације момака су све млитавије па ово и не чуди. Браво за цуре. Жао ми што их није било када сам ја служио армију пре две деценије.
  • Ana

    23.01.2023 15:01
    Pitajte ih kad budu htele da se ostvare kao majke, kako Vojska vodi racuna...
  • Vlada

    23.01.2023 14:54
    Pa zar nas ovaj savremini svet ne uci od malena da polne razlike ne treba da postoje tj da dete nije decak ili devojcica dok samo ne spoazna sta je?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija