Kako je Šarić "uređivao" medije iz pritvorske ćelije: Preko "Skaja" do režimskih tabloida

Nova optužnica protiv Darka Šarića, kao i dokazni materijal u koji je BIRN imao uvid, pokazuju kako su do pojedinih medija stizale informacije koje je slao iz pritvora koristeći Skaj aplikaciju.
Kako piše BIRN, vidi se kako su menjani i uređivani naslovi i tekstovi, kao i koje poklone su pojedini novinari dobijali kao nagradu za učešće u diskreditaciji svedoka saradnika.
"Sad ću joj ja auto neki mali, to sam obećao da ne ide busom na posao." 
"Imam ja skoro novog klia i staviću joj plin to joj je za grad super."
 
Ovo su samo neke od poruka koje su koristeći kriptovane telefone sa aplikacijom Skaj razmenili optuženi članovi kriminalne grupe Darka Šarića dok je on bio u pritvorskoj ćeliji u zgradi Specijalnog suda u Beogradu, koje se nalaze u novoj optužnici protiv Šarića koja je podignuta u oktobru 2022. a koju je sud potvrdio u decembru.
Navedenim porukama Šarić i njegovi saradnici dogovaraju se kako da nagrade novinarku koja je dobro uradila zadatak – rušenje kredibiliteta Nebojše Joksovića, najvažnijeg svedoka Tužilaštva u borbi protiv klana Šarić, navodi BIRN.
 
Ovo nije jedini automobil koji je Šarić obećao novinarima – analizom nove optužnice koja je objavljena na preko 500 strana, kao i skoro dve hiljada stranica dokumenata sudskih spisa, BIRN je došao do saznanja da je bar u još jednom slučaju bilo govora da je novinaru poklonjen automobil, a govorilo se i o spremanju neimenovanih poklona za zaposlene u pojedinim redakcijama.
 
Šarić je u svojoj pritvorskoj ćeliji od svojih saradnika redovno preko aplikacije Skaj dobijao informacije o objavljenim tekstovima i redovno ih je komentarisao. Često je bio zadovoljan kako novinari pišu, ali bilo je i situacija kada su ga nervirali naslovi ili izrazi koje novinari koriste, navodi BIRN. Tada je intervenisao i od svojih saradnika zahtevao da novinari sa kojima su u kontaktu naprave izmene. Skaj prepiska pokazuje da su mediji to i radili.
 
Mediji koji se pominju u Skaj prepisci su Blic, Alo, Kurir, Pink, TV Hepi i još nekoliko medija koje tužilaštvo nije uspelo da identifikuje. Tužilaštvo u okviru ovog postupka nije dalje istraživalo ko su novinari i urednici koji su sarađivali sa klanom Darka Šarića.
 
Nije analizirana ni priroda te saradnje, odnosno da li su trka za ekskluzivom, pokloni ili nešto treće bili motiv za objavljivanje tekstova kojima se opstruisao krivični postupak protiv Šarićevog klana.
 
Na primeru pokušaja diskreditacije svedoka saradnika Nebojše Joksovića, a na osnovu analize prepiske iz Skaja i ostalih sudskih spisa, BIRN ilustruje kako funkcioniše povratna sprega curenja informacija između institucija, kriminalaca i medija.
 
Stevan Dojčinović, glavni urednik KRIK-a, kaže da su "novinari, posebno ako izveštavaju o kriminalu, u kontaktu sa advokatima, čak i kriminalcima, kako bi saznali informacije i sve je to deo posla".
 
"Glavno pravilo je to da novinar i njegov urednik odlučuju šta je priča, odnosno šta će i kada objavljivati. Ono što nije deo posla, već je korupcija u medijima, jeste kada kriminalci potplaćuju novinare i naručuju tekstove", kaže Dojčinović.
 
On dodaje da se iz Skaj poruka vidi da su gotovo svi mediji koji su njega lažno optuživali da radi za kriminalce, jer su novinari KRIK-a komunicirali sa advokatom Dejanom Lazarevićem, braniocem Darka Šarića i Veljka Belivuka, "zapravo mediji kod kojih su kriminalci stvarno naručivali tekstove i govorili im šta da objavljuju".
 
Darko Šarić je, prema navodima Tužilaštva za organizovani kriminal, od 2020. godine planirao da "iz bezobzirne osvete" ubije svedoka saradnika Nebojšu Joksovića.
 
Joksović je najvažniji svedok Tužilaštva u borbi protiv klana Šarić, jer je jedini direktno optužio Šarića da je upravljao poslovima sa drogom. Kada nisu uspeli da ubiju Joksovića, Šarić je izdao nalog da se Joksović diskredituje kako bi izgubio status svedoka saradnika, tvrdi tužilaštvo. 
 
Trebalo je javnost ubediti da Joksović preti Goranu Nikolaševiću, svedoku koju je stao na stranu Darka Šarića. Na kraju je na haubu automobila Gorana Nikolaševića stavljena bomba, a u medijima je trebalo Joksovića označiti kao naručioca napada – što nije bilo tačno. 
 
Diskreditacija Joksovića kao svedoka saradnika trajala je godinama, a dva meseca uoči bacanja bombe na Nikolaševićev automobil ta kampanja je intenzivirana.
 
BIRN je naveo da je poslao pitanja urednicima Blica, Alo, Hepija i Pinka, ali do objavljivanje teksta nisu dobili njihove odgovore. Dejan Katančević, advokat Darka Šarića, odgovorio je da "ne postoji ni jedan jedini dokaz da je Darko Šarić bilo kada koristio bilo koji od tih telefona, niti da je bilo kome slao poruke takve sadržine". Odgovor je stigao i od Kurira. 
 
Odgovor Kurira i ceo tekst možete pročitati na birn.rs.
Odgovor kompanije Adria Media Group prenosimo u celosti.
 
Neistinita je tvrdnja navedena u tekstu od 23.01.2023. godine pod naslovom "Kola na poklon za zaslužne novinare: Kako je Šarić uređivao medije iz pritvorske ćelije?" da je Darko Šarić Kuriru koristeći Skaj aplikaciju slao informacije iz pritvora, da je menjao i uređivao naslove i tekstove, kao i da su novinari dobijali poklone kao nagradu za učešće u diskreditaciji svedoka saradnika. 
 
Navedena informacija pored toga što je neistinita, ni na koji način ne proizilazi ni iz optužnice podnete protiv Darka Šarića i sadržine "Sky" prepiske koja se u predmetnom krivičnom postupku koristi. 
 
Takođe su neistinite informacije koje implicirate u svom tekstu da su novinari medija koje pominjete, a u koje je uključen i Kurir od strane Darka Šarića nagrađivani za dobro urađen zadatak  i slično. 
 
Kurir, njegovi urednici i novinari na profesionalan i častan način obavljaju svoj posao u cilju potpunog i jasnog izveštavanja građana o svim temama koje su od interesa za javnost. 
 
Kurir kao profesionalni medij i neprikosnoveni lider kada je u pitanju oblast crne hronike izveštava o svim sudskim postupcima za koje postoji interes javnosti, naročito kada su u pitanju okrivljeni za krivična dela iz oblasti organizovanog kriminala, u skladu sa najvišim standardima novinarske profesije, kodeksom i zakonom, a sve tvrdnje o navodnim uticajima i mešanjima u uređivačku politiku od strane optuženog Darka Šarića i njegovih navodnih saradnika, kao i od strane bilo kojih drugih lica su gruba neistina. 
 
O navedenom svedoči i deo same "Skaj" komunikacije navodno vođene između optuženog Darka Šarića i njegovih saradnika, a koji deo prepiske niste preneli u svom tekstu, koja glasi: "A ona plava iz Kurira kako nas sjeba za onaj naslov" (citat iz optužnice).
 
Dakle, jasno je da Kurir ne da nije dozvolio da bude zloupotrebljen, već je izazvao nezadovoljstvo optuženih svojim profesionalnim izveštavanjem. 
 
Napomena: Tekst je izmenjen u smislu da je naknadno dodat odgovor kompanije Adria Media Group koja je izdavač Kurira.
  • Bot i moler

    23.01.2023 23:36
    Vučićeva Srbija danas, jedan gangsterski projekat.
  • Istina

    23.01.2023 21:45
    Ne bi ga takli da se Francuzi nisu angažovali.
    Glasajte i podržavajte i dalje takvu vlast.
  • BoeserWolf

    23.01.2023 19:55
    "Tužilaštvo u okviru ovog postupka nije dalje istraživalo ko su novinari i urednici koji su sarađivali sa klanom Darka Šarića."

    A i zašto bi je l', to im je u opisu posla da primaju poklone od kriminalaca kako bi kršili eticki kodeks i širili laži, od toga žive ti "ljudi"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.