Đedović o reformi EPS-a: Krajnji cilj da reformišemo javna preduzeća na nivou nadzornih odbora

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je cilj da se reformom energetskog sektora u Srbiji, obezbedi da njihovi nadzorni i izvršni odbori bolje upravljaju rizicima.
Ona je posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) o saradnji na realizaciji projekta "Bolja energija", novinarima rekla da reforma srpskog energetskog sistema obuhvata više javnih preduzeća i da su neki koraci već sprovedeni.
"Pre svega smo se fokusirali na nezavisno sagledavanje energetskog sistema i najneophodnijeg energetskog miksa koji nam je potreban 2050. godine da bismo došli do karbosnke neutralnosti. Nastavljamo da radimo na unapređenju efikasnosti i donošenju odluka", rekla je Đedović.
Na pitanje da li je ona kao resorni ministar upućena u to koje je nalazište zlata pronađeno u Srbiji, koje prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića ima više rude nego u Žagubici, Đedović je odgovorila da jeste.
 
"Želimo da odredimo okvir pod kojim će se eksploatacija vršiti u smislu zaštite interesa građana. Svaka preuranjena informacija koja ode u javnost može da ima određene posledice i za učesnike ili razne druge aktere, pa morate da shvatite da određene informacije za neko vreme treba da ostanu van domena javnog da bismo stvorili prerogative u postupku pregovaranja", rekla je Đedović.
  • Električar

    24.01.2023 20:56
    Najbolje su
    Reforme na nivou višegodišnjeg zatvora.
  • Banderaš

    24.01.2023 20:25
    Prevaranti
    Pustite akcije u prodaju da i mi građani mozemo da uložimo novac u akcije i mi budemo vlasnici domaćih firmi i kao mali akcionari kontrolisemo rad nadzornog odbora.Ako se to ne desi,onda je u pitanju još jedna pljačka drzavne imovine i ustupanje imovine od strateškog značaja u ruke inostranim investitorima te mi necemo imati nikakvu kontrolu nad zaradom,potrošnjom zarade,investicijama,isplatama bonusa,poskupljenjima struje,investiranjem u kvalitetnu opremu i korupciju.
    Mi sada imamo 700 direktora koji primaju i po 5000 evra mesečnu zaradu. Dolaskom inostranih menadžera koji ce primati i po 20 000-50 000evra/mesečno bez kontrole malih akcionara u nadzornom odboru, ta ce se firma dodatno opljackati,upropastiti i preuzeti za jeftine pare(dugove) iz vlasnistva gradjana srbije.
  • r

    24.01.2023 19:20
    r
    Nadzorni i izvršni odbori, koji je to broj ljudi, ko će da odgovara za propuste, niko, ko će imati stimulaciju za "rad" u tim odborima, svako....idemo dalje, blago nama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija