Bandović: Vučićevo obraćanje je najava promene politike po pitanju Kosova

Direktor Beogradskog centra za bezbednosnu poltiku (BCBP) Igor Bandović ocenio je da obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u ponedeljak, predstavlja najavu promene politike po pitanju Kosova
On je za naveo da ta najava promene ide u "pravcu prihvatanja novog pregovaračkog okvira koji nudi francusko-nemački predlog".
"Ovo je ogromna promena u odnosu na sve ranije izjave i aktivnosti u vezi sa Kosovom i verovatno je posledica odlučnosti međunarodnih posrednika da prete ozbiljnim sankcijama ukoliko srpska i kosovska strana ne prihvate taj predlog za pregovore", kazao je Bandović.
Prema njegovim rečima, da li će ta promena politike uticati da do sporazuma zaista dođe, ostaje da se vidi.
 
"Činjenica da je Vučić govorio o troškovima i posledicama njegovog neprihvatanja, govori da će on u narednom periodu voditi kampanju u javnosti kako bi se nacionalistički stavovi koje je do juče gajio promenili kod većine građana Srbije", dodao je on.
 
Ocenio je i da "još nije jasno" da li će takva politika predsednika Srbije da se odrazi  i na promene u drugoj ključnoj temi spoljne poltike, odnosno na pitanje sankcija Rusiji.
 
Kazao je i da je najava razgovora Vučića sa predstavnicima poltičkih partija i značajnim društvenim grupama povodom francusko-nemačkog predloga nešto što je pokušano 2017. kroz takozvani "unutrašnji dijalog".
 
Naveo je i da je to tada "bila samo puka forma bez ikakvih i posledica. "
 
"Kako je, čini se, ovaj put situacija ozbiljnija i složenija, a odlučnost međunarodnih posrednika da reši problem mnogo veća, istinski dijalog i razgovor na tu temu bi mogao da bude koristan", kazao je on.
 
Prema njegovim rečima, ti razgovori bi mogli da budu i "lekoviti za društvo u celini".
U Skupštini Srbije uskoro bi trebalo da bude zakazana sednica na kojoj će se govoriti o Kosovu i novom sporazumu Evropske unije, kojoj bi trebalo da prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
Vučić je u ponedeljak najavio da će u narednim danima pozvati sve predstavnike poslaničkih grupa kako bi ih upoznao sa detaljima evropskog plana za Kosovo, ali se, kako navode mediji, odlučio da prisustvuje sednici "jer je shvatio da mnogi iz opozicije ne žele ozbiljne konsultacije".
 
Podsetimo, izaslanici EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije predali su u petak predsedniku Srbije novu verziju francusko-nemačkog predloga za rešavanje kosovskog pitanja, a prema Vučićevim rečima, postavili i ultimatum Srbiji za njegovo prihvatanje.
 
Vučić je naveo da su mu kazali da će se Srbija, ukoliko ne prihvati taj predlog, suočiti sa "prekidom procesa evrointegracija, zaustavljanjem i povlačenjem investicija i sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu koje će naneti štetu Srbiji".
  • deda

    25.01.2023 10:49
    mir,mir,mir?!
    Cima nas vec deset godina i na kraju ponovo na pocetak???
    Pa mozda ima neki svoj razlog?
    Ili mu je deset godina dosta?
  • 313

    25.01.2023 07:23
    Džaba ga
    vučić je nedvosmisleno pokazao i dokazao da je nesposoban političar, bolje rečeno on je narcisoidni politikant. Bilo šta da on menja neće izaći na dobro.
  • Y

    25.01.2023 06:33
    Y
    Nista nije rekao sto vec znamo! Izdaja i rasturanje drzave uz ucene i zastrasivanje!!! Nije mi jasno sto Vucica nesklonimo sa politicke scene jer on nema politiku niti je za funkciju koju obavlja!!! Sem organizovane kradje i nista vise!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija