Poljoprivrednici najavili proteste: Vlada haos, Vučić i Brnabić da kažu gde su obećane subvencije

Poljoprivrednici Srbije nezadovoljni su zbog neisplaćenih subvencija države za 2022. godinu za stoku i mašine i najavljuju protest.
Poljoprivrednici najavili proteste: Vlada haos, Vučić i Brnabić da kažu gde su obećane subvencije
Foto: 021.rs
Predsednik Udruženja Sabora proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) Zoran Milićević rekao je za Betu da će zatražiti sastanak u Skupštini Srbije na koji će pozvati predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da bi saznali zašto kasni isplata subvencija za prošlu godinu, a ako ne budu zadovoljni njihovim objašnjenjima, organizovaće protest.
"U poljoprivredi je haos, nikad nije bio veći. Država ne isplaćuje subvencije za stoku, a ukinula je za pojedine kategorije, krave prvotelke, mlade krmače i ovce koje se prvi put jagnje, kao i za autohtone rase goveda svinja i ovaca", rekao je Milićević.
Dodao je da je Ministarstvo poljoprivrede prošle godine ponudilo subvencije u iznosu od 50 odsto vrednosti za kupovinu poljoprivrednih mašina, zbog čega su oni krenuli u obnovu mehanizacije, a sada im ne vraća taj novac.
 
Milićević je rekao da za subvencije nije bio raspisan konkurs, a da je do sada povrat od 50 odsto sredstava dobio mali broj poljoprivrednika, ali po čudnom redosledu, ne oni koji su uputili zahtev odmah po pozivu.
 
On je rekao da poljoprivrednici sada nemaju novca za prolećne radove i đubrivo i da će sačekati objašnjenje vlasti desetak dana jer razumeju političku situaciju zbog rešenja problema statusa Kosova, a nakon toga će preduzimati radikalne mere protesta.
 
"Pitaću Vučića kako je izabrao Jelenu Tanasković za ministarku poljoprivrede koja nije iz te struke, a rođena je u 'krugu dvojke' u Beogradu i ne razume se u sektor koji vodi", rekao je Milićević.
 
Dodao je da je "poljoprivredu počeo da uništava bivši ministar Branislav Nedimović, a da će Tanaković ugasiti svetlo".
 
Milićević je rekao da su nezadovoljni stočari, ratari, voćari i zbog ogromnog uvoza poljoprivrednih proizvoda i stoke.
  • DrAgutin

    31.01.2023 18:04
    Protesti
    Protesti će biti uspešni jer ih organizuje UDBA.
  • Zoran

    28.01.2023 22:09
    2012
    A kako vam izgledaju subvencije od 14 000/ha, gorivo 60 din/l? I to sve na vreme, a i tadasnjih para (sto je sada, racunajuci inflaciju, mnogo veci iznos). E protiv toga je vecina poljoprivrednika glasalo 2012. I tako, evo, 11 godina. Imacete , uskoro, opet izbor. Da li je vece 4000 neredovnih ili 14000 redovnih . Nema posle kukanja!
  • prekvalifikacija

    26.01.2023 13:37
    Očigledna je potreba rasterivanja poljoprivrednike sa njiva da bi ih zaposlili na motanju kablova i ostalim poslovima kod "investitora". Željni su radnika sa platom od 350 eura a taj program čini osnovu srbijanske ekonomske politike. Tako nešto nigde na svetu više ne može da se nađe mora se odnekud indukovati više jeftine radne snage. Uostalom šta će nam poljoprivreda kada sve možemo da uvezemo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija