Šta nam donosi francusko-nemački plan: Strane diplomate uglavnom uverene da je to najbolji put

Šta francusko-nemački plan donosi Beogradu i Prištini?
Strane diplomate uverene su da je to najbolji put za rešavanje problema starog dve decenije, ali oni koji proces analiziraju smatraju da plan dvema stranama nudi vrlo malo i Zajednica srpskih opština nije jedino na čemu treba insistirati - predlažu i zahtev za brže pristupanje evropskom tržištu, prenosi N1.
Dok čekamo istorijsku sednicu Skupštine o Kosovu, kao i da čujemo glas svih paralmentarnih stranaka o francusko-nemačkom predlogu za Kosovo, američki ambasador, kao i njegov norveški kolega, sigurni su da je taj sporazum pravi put.
"Što se tiče Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, to jeste pravi put kojim se treba kretati ka rešenju problema koji nas ovde opterećuje već preko 20 godina", rekao je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.
 
"Mislim da bi većina evropskih zemalja volela da vidi napredak u dijalogu, kako bi se postigla normalizacija tog odnosa. Bez normalizacije vraćamo se u ovaj zamrznuti odnos od kojeg niko nema koristi", smatra ambasador Norveške Jorn Eugen Jelstad.
 
Zato ga je potrebno ozbiljno razmotriti, naglašava Hil.
 
"I razmisliti o načinima da se usvoji i da se na njemu radi", istakao je.
 
A ako bi se, na kraju i usvojio, šta bi svaka od strana time dobila.
 
"Trenutno oni bi dobili ništa ili vrlo malo", kaže novinar lista Frankfurter algemajne cajtung Mihael Martens.
 
Ili kako bi istoričar Milan St. Protić rekao, ovaj predlog je minimum za minimum. Odnosno, Srbija se ne obavezuje da će priznati Kosovo, niti im pomoći učlanjenju u međunarodne organizacije, a dobija, kako kaže "maglovitu" Zajednicu srpskih opština. Dok bi maksimum iz tog procesa za Srbiju bio:
 
"Punopravno članstvo u Evropskoj uniji za stolicu u Ujedinjenim nacijama. Da li je to moglo da uspe ili ne, ja ne mogu da vam kažem, ja samo mislim da je vredelo pokušati da vidimo kako Evropljani na to dišu", poručuje Milan St Protić.
 
"Srbija neće dobiti neki progres po pitanju članstva u Evropskoj uniji i Kosovo isto neće, jer mi znamo da je taj proces mrtav, on ne postoji", dodao je novinar Martens.
 
Ali bismo zato mogli da probamo da dobijemo kartu za drugu evropsku zajednicu - tržišnu, gde bismo imali ista prava kao i zemlje članice, misli novinar Frankfurter algemajne cajtunga.
 
"To bi bila interesantna ideja i ja znam ljude koji su ozbiljni, koji su rekli da, nama to zvuči interesantno, ali iz nekog razloga taj predlog zvanično još ne postoji i trenutno ja bih rekao možete da pregovarate u četvrti i peti i šesti put sa Beogradom i sa Kurtijem, nećete stići nigde", kaže Mertens.
 
Mogućnosti za delovanje ima, saglasan je i istoričar St. Protić, ali da smo ovu igru igrali tako da je Beograd bio taj koji je ponudio rešenje.
 
"Da se to tako postavilo od samog početka sada bismo već načisto bili šta može, a šta ne može i ko nosi odgovornost za to što rešenje nije nađeno", smatra St Protić.
 
Sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji počeće 2. februara. Nakon obraćanja građanima na konferenciji na kojoj je najavio da će na konsultacije pozvati sve političke stranke, poslanici opozicije tražili su skupštinsku sednicu jer, kako tvrde, ne treba ništa da se skriva od građana Srbije.
 
Ukoliko su delovi plana i dalje tajna potrebno je, kažu poslanici, sazvati Skupštinski odbor za Kosovo koji može biti zatvoren za javnost. I dok od predstavnika vlasti i SNS stižu poruke da je neophodno jedinstvo, smirivanje tenzija i široki konsezus o novom planu za rešavanje situacije na Kosovu, predsednik Srbije sa Instagrama poručuje da je skupštinska sednica "predstava za političko delovanje".
 
"Žele javnu manifestaciju, predstavu za svoje političko delovanje. Žao mi je što nisu razumeli da je država važnija od interesa bilo koje stranke, svejedno moja obaveza je da, poštujući parlament, izađem u susret svim njihovim zahtevima. Pojaviću se u Narodnoj skupštini, odgovarati na svako pitanje i boriti se za Kosovo i Metohiju i za našu Srbiju", poručio je Vučić.
Ekološki ustanak: Tekst hitno na uvid
 
Povodom najave razgovora predsednika Srbije sa predstavnicima parlamentarne opozicije o francusko - nemačkom ili evropskim predlogom "osnovnog sporazuma Kosova i Srbije", Ekološki ustanak danas u saopštenju zahteva od predsednika Republike, Vlade Srbije i predstavnika Evropske unije da hitno stave na uvid originalni tekst predloga.
 
Ako je tekst koji se pojavio u listu Danas tekst originalne verzije predloga, potpisivanjem takvog sporazuma prekršio bi se Ustav Srbije, upozorava Ekološki ustanak.
 
"Onaj ko želi da potpiše takav tekst mora da pokrene proceduru za promenu Ustava", napominje se u saopštenju Ekološkog ustanka i poručuje da je za njegove predstavnike neprihvatljiv odlazak na razgovor sa predsednikom Republike.
 
Podsetimo da je predsednik Srbije posle razgovora sa posrednicima Francuske, Nemačke, EU, SAD i Italije, u obraćanju javnosti rekao da će francusko-nemački plan postati novi pregovarački okvir za dijalog Beograda i Prištine, da o tom planu niko nije konsultovan i da niko iz Srbije još uvek ništa nije potpisao, kao i da mu je ukazano da ako plan odbije slede sankcije našoj zemlji i povlačenje investicija.
  • Snail age

    26.01.2023 01:46
    Kažu bili smo 500 godina pod Turcima pa smo opstali. A da probamo jedno 50 godina pod EU pa ćemo i tu opstati. Pogotovo što su naši stričevi i tetke već tamo u Beču i Ajdhovenu pa će pomoći.
  • Svetski putnik

    26.01.2023 01:19
    @Milan
    Milane,
    Pre se bojim da smo mi u zabludi nego velike sile.
    EU tačno zna šta neće ovde i šta bi volela ovde i to i pokušavaju- nema rata, ali ima spaljovanja medicinskog otpada, jeftine i prljave industrije. Ovih par sumnjivih industrijalaca koje je Prvorođeni dovukao "subvencijama" i koji su tu dok subvencije ne prestanu nemojte poistovećivati sa EU.
    Rusija tačno zna šta želi ovde i to i radi stotinama godina- dok je ovde nestabilnosti, fokusa zapada na Rusiju nema. A i opralo se iznenađujuće puno para.
    Kina tačno zna šta joj ovde treba - i to radi punom parom. U svim drugim zemljama Novog puta oni finansiraju infrastrukturne projekte i iznajmljivanje luka, jedino u Srbiji se uzimaju duplo veći krediti od predviđenih troškova.
  • Stanoja

    26.01.2023 00:00
    I opet Srbi trabunjaju o nacističkoj Nemačkoj, američkom genocidu itd. Svima su ruke krvave, a opet uporedimo plate i standard tamo i ovamo pa vidimo da mi nešto loše radimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija