Poruka EU poslanika: Ako se sporazum ne prihvati, Srbija neće biti ostrvo, već Iran u Evropi

Prema saznanjima N1, EU parlamentarci preneli su kolegama u Skupštini Srbije šta bi moglo da se dogodi ako Srbija ne bude konstruktivna u postizanju konačnog sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom.
"Ako se sporazum ne prihvati, Srbija neće biti ostrvo, već Iran u Evropi”, prenosi reči jednog evroparlamentarca sagovornik N1.
On dodaje da evroparlamentarci kažu da je predsedniku Srbije, prilikom susreta s međunarodnom petorkom 20. januara, rečeno da bi ulazak Srbije u EU mogao da se ostvari 2030. godine i to u paketu koji bi trebalo da se odnosi na sve zemlje Zapadnog Balkana.
Delegacija Evropskog parlamenta za međustranački dijalog, predvođena Vladimirom Bilčikom i Matjažom Nemecom, u poseti je Srbiji i razgovarali su s poslanicima u Skupštini Srbije.
 
O radu parlamenta, ali ne i o izbornim uslovima
 
Narodni poslanik i predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta kazao je da na sastanku nije bilo  ničeg novog.
 
"Atmosfera je – opozicija kuka na kršenje svih mogućih prava u parlamentu, ali to je ono što oni znaju, s tim što vladajuća stranka to negira i kaže da je situacija i kad su u pitanju rad parlamenta i sloboda govora i sloboda medija uznapredovala. Ono što svi znamo, ništa novo nema", kazao je Jovanović.
 
Naglašava da će učestvovati na sednici parlamenta o Kosovu početkom februara.
 
"Naravno da hoću. Ono što se nama dešava na Kosovu, dešava nam se i u Gornjim Nedeljicama. Ono što je na Kosovu – haos, kriminal, što je imalo za posledicu izbeglice, to će nam se desiti i u Gornjim Nedeljicama", kaže i pita na šta to liči da se poslanicima ne pokažu detalji francusko-nemačkog predloga za Kosovo.
 
"Da Vučić neće da nam pokaže šta stoji u tom dokumentu. Ako neće Vučić da nam pokaže, nek nam ga pokažu oni koji su ga sačinili", poručio je.
 
Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže za N1 da je glavna tema posete evroparlamentaraca bila da se "pokuša normalizacija političkog života u Srbiji, pre svega u parlamentu, ali i van njega, onoga čega smo svedoci – zloupotrebe institucija, kršenja prava građana, kršenja prava na informisanost, kršenje zakona"e.
 
"Dominantna tema je kako unaprediti dijalog u radu parlamenta, kako da opozicija dobije prava vezana za parlament, poštovanja i davanja reči opoziciji. Radi se o njihovoj istinskoj želji da se ovde uspostave evropske vrednosti, ali ključni problem i izvor svega je to da vlast u Srbiji, to sam ja rekao, ne poštuje Ustav i zakone", naglasio je Aleksić.
 
Kako je rekao, postoji kontrola medija s nacionalnom frekvencijom od vlasti.
 
Na pitanje da li je opozicija pokušala da nametne još neke teme osim funkcionisanja rada u parlamentu, Aleksić kaže: "Oni su akcenat bacili na parlament, jer nema izbora, pa se ne govori o izbornim uslovima, ali ja ne vidim da su te stvari odvojene. Ono što se dešava u parlamentu, dešava se i van parlamenta. Ako normalizujemo politički život u Srbiji, normalizovaće se i život i rad u parlamentu".
 
Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, nakon sastanka, izjavila je da su podsetili Bilčika koji je, kako navodi, bio direktno involviran u prethodnu rundu, da su sve relevantne opozicione stranke smatrale da je taj dijalog doživeo debakl. 
 
"Podsetili smo ih da je prisustvo opozicije u parlamentu rezultat bojkota, a ne dijaloga. Skretanje pažnje međunarodne javnosti, što je bila intencija bojkota, je dalo rezultat", rekla je Tepić.
 
Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac naveo je da je pozvao evroparlamentarce da poštuju ono što je zapisano u izveštajima Evropskog parlamenta i Evropske komisije.
 
"A tamo piše da su nam neophodni slobodni mediji, da izbori moraju biti slobodni i pošteni, tamo piše da se relaksira atmosfera i društvu tako što će da se uvede politička kultura a ne proglašavanje neprijateljem svakog ko drugačije misli", rekao je Lutovac.
  • Профа

    28.01.2023 17:07
    Давних дана смо требали дати војну базу Русима али како смо ирационални остаћемо на београдском пашалуку.
  • neko

    28.01.2023 10:58
    Zelenski
    Ma treba i mi kao i Zelenski, zarad mira da tražimo oružije, tenkove i avione, pa ko može koliko da nam da.
  • Slobodna Srbija

    28.01.2023 10:35
    @Darkoni
    Tako je Darkoni, slažem se! Dok je njih na vlasti nema slobode a država i uopšte nacija - nazaduju dok se oni besomučno bogate i bahate!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.