Advokatska komora Beograda: Pritvaranje advokata Kokanovića u Novom Sadu presedan

Advokatska komora Beograda smatra da je pritvaranje advokata Čedomira Kokanovića, na osnovu poternice po privatnoj tužbi zbog uvrede "presedan koji dovodi u pitanje zakonitost postupanja sudova".
Komora je u saopštenju ocenila da je u pitanju "kršenje zakona od strane suda" što, kako su naveli, ozbiljno dovodi i do ugrožavanja slobode i prava građana.
"Advokatska komora Beograda ne želi da se meša u pitanje osnovanosti razloga za određivanje pritvora, ali izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog činjenice da je naredba za izdavanje poternice izdata protivno odredbi člana 598 ZKP-a jer se ista može izdati samo za dela koja se gone po službenoj dužnosti, što ovde nije slučaj", stoji u saopštenju.
Kokanović je priveden u petak u Novom Sadu po poternici koju je protiv njega prethodno izdao Osnovni sud u tom gradu.
 
Kokanović je, po rečima advokata Ivana Ninića, uhapšen na osnovu privatne krivične tužbe za uvredu koju je protiv njega podneo predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski.
 
Beljanski je juče naveo da je Kokanoviću određen pritvor zbog "skrivanja i izbegavanja dolaska na krivična suđenja u svojstvu okrivljenog".
 
Istakao je da je policija postupila u skladu sa zakonom, te da je "pritvor jedina mera koja može da obezbedi njegovo prisustvo u postupku".
  • H

    04.02.2023 07:18
    Čisto razmišljam
    Koja je verovatnoća da AKB i desetine najboljih beogradskih advokata koji je vode (pri čemu adv. Kokanović nije član njihovog rukovodstva) pogrešno razmišlja i zaključuje o ovom slučaju? Zasipate nas kojekakvim izveštajima a što ovde malo ne iskopate informacije? Po svemu sudeći najveća advokatska komora u zemlji brani svog člana jer sumnja da se advokat Vladimir Beljanski, predsednik druge najveće advokatske komore u zemlji (AKV), našao u nezakonitom uticaju prema sudu. Ovo može biti veća priča nego što deluje na prvi pogled. Ali je priča za sebe i kada je mediji “ne diraju”.
  • Advokat

    29.01.2023 14:56
    @Potera
    To je zato sto se za neplacanje alimentacije i parkinga goni po sluzbenoj duznosti. Onda moze poternica. Za uvredu ne moze jer je rec o privatnoj tuzbi, jasno i precizno pise u clanovima na koje se sudija u resenju (pogresno) poziva. Jednostavno, po privatnoj tuzbi NE MOZE poternica, nezakonito je.
  • Branimo ovog čovek…

    29.01.2023 09:05
    Jer njegov slučaj brani nas!
    Na stranu da li je istina ili ne na strani adv. V. Beljanskog, predsednika Advokatske komore Vojvodine, ili adv. Č. Kokanovića, ali činjenica da je ovaj čovek pritvoren jer se nije pojavio na ročištu po privatnoj tužbi, pri čemu sud može i bez njega da presudi, govori da smo svi ugroženi ako se na nas ustremi neko ko može da pritisne taster nekog sudije da napiše nezakonitu poternicu… Šta mislite, da je moguće da Advokatska komora Beograda ne poznaje pravo i da ovako napiše javno saopštenje? Ovo je paradigmatski slučaj i interes je naroda i države da preispita kako se pišu poternice i da li je ovo primer svojevrsne korupcije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija