Srpsko državljanstvo prošle godine dobilo 50 Rusa - tri puta više nego pre rata

Tri puta više državljanstava Srbije u odnosu na 2021. dobili su odlukom Vlade građani Rusije u godini kada je počela ruska invazija na Ukrajinu
Srpsko državljanstvo prošle godine dobilo 50 Rusa - tri puta više nego pre rata
Foto: 021.rs
To je pokazala analiza Radija slobodna Evropa (RSE).
Od 84 strana državljana koja su u 2022, na osnovu rešenja Vlade Srbije, dobila srpsko državljanstvo, gotovo dve trećine su građani Rusije.
Zakon o državljanstvima omogućava Vladi da pod određenim uslovima odobri državljanstvo po posebnoj proceduri jer bi, kako definiše zakon, "prijem u državljanstvo predstavljao interes" za Srbiju.
 
Vlada rešenje odobrava na predlog nadležnog ministarstva, a odluka se objavljuje u "Službenom glasniku".
 
Uvidom u te dokumente RSE je utvrdio da je prvo takvo državljanstvo u 2022. godini, za državljanina Rusije izdato upravo na dan početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara.
 
Do kraja godine takvih rešenja bilo je 50, što je tri puta više u odnosu na prethodnu 2021, pokazuju podaci iz "Službenog glasnika" koji objavljuje sve odluke i dokumenta koji se usvajaju na institucionalnom nivou u Srbiji.
 
U poređenju sa građanima drugih država, broj Rusa sa srpskim pasošem veći je od svih ostalih zajedno.
 
U 2022. godini, na osnovu odluke Vlade, srpsko državljanstvo stekli su i građani još 20 država. Među njima su iz Sjedinjenih Država, Turske, Irana, Iraka, Severne Makedonije, Sirije, Azerbejdžana, Poljske, Gane, Izraela, ali njih je u zbiru bilo manje od Rusa.
 
Ko su Rusi koji su dobili srpski pasoš?
 
Na listi građana Rusije kojima je Vlada dodelila državljanstvo, uglavnom su sportisti i biznismeni. Takođe, među njima su i umetnici. 
 
Krajem septembra 2022. godine, državljanstvo je dobila umetnička dizajnerka Manana Popova. Ona je 4. marta 2021. godine odlikovana u Srbiji. Aleksandar Vučić uručio joj je Sretenjski orden prvog stepena za mozaično ukrašavanje Hrama Svetog Save kao i za, kako je tada istaknuto, "naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa između Srbije i Rusije".
 
Manana je od 1975. godine aktivna u svetu umetnosti Rusije. Zamenica je predsednika Ruske akademije umetnosti. U Srbiji je uključena u ukrašavanje kupole Hrama Svetog Save, a taj poduhvat je poklon Rusije Srbiji.
 
Državljanstvo Srbije je dobio i Fjodor Jemeljanenko, ruski prvak u borilačkim veštinama (MMA). Srpsko državljanstvo dobio je 20. oktobra 2022, a godinama unazad radio je na promovisanju dobrih odnosa Srbije i Rusije. Dva meseca pre nego što je dobio državljanstvo, Jemeljanenko je boravio u Srbiji, obilazeći hramove i crkve.
 
Ovaj ruski sportista bio je i na funkciji pomoćnika ministra za sport Rusije u periodu od novembra 2012. do sredine jula 2015. godine, kada je podneo ostavku na tu funkciju. Razlog je želja da se ponovo aktivnije posveti sportu, odnosno borilačkim veštinama.
Od početka invazije Rusije na Ukrajinu, u Srbiju je počeo da dolazi veliki broj državljana Rusije. To je naročito intenzivirano nakon 21. septembra, kada je Vladimir Putin objavio delimičnu mobilizaciju u zemlji.
 
Zbog svega toga, u Srbiji nije samo porastao broj Rusa kojima je Vlada omogućila državljanstvo, već je izrazito povećan i broj ruskih firmi koje su svoje poslovanje registrovale u Srbiji.
 
Broj novih ruskih privrednih društava i preduzetnika u 2021. godini bilo je 159, dok ih je u 2022. bilo čak 4.187, pokazuju podaci koje je RSE dobio od Agencije za privredne registre.
  • Nale

    29.01.2023 15:13
    Lova
    Ko ima love može da kupi i bolji pasoš.
  • bananarama

    29.01.2023 14:55
    Mene više interesuje ovo slovo L na pasošu u reči Republika Srbija.
    Od kada se ćirilično L tako piše?
    Kada sam ja išao u školu, štampano ćirilično slovo L se pisalo kao i štampano ćirilično slovo P, ali sa malom kvačicom, kukicom na prvoj vertikalnoj liniji. Samo tako i nikako drugačije.
    Bilo je onih koji bi ga napisali, kao prečica i zbog brzine pisanja, kao i ovde na pasošu što je napisano, ali bi odmah popili keca iz srpskog tj. srpsko-hrvatskog kao se predmet tada zvao.
    Ovo kako je napisano na pasošu mi više liči na grčki alfabet (tako smo pisali lambda na časovima matematike) nego na srpsku ćirilicu. A vizuelno deluje čak i kretenski tako pisati ćirilično štampano slovo L.
    Ovo po meni nije srpsko L već gračko L tj. lambda.
  • Профа

    29.01.2023 12:29
    Невероватно да је само 50 а дошло их око 120.000. Србија треба да их моли да остану и попуне катастрофалне демографске податке.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija