EPS najveći zagađivač industrijskim otpadnim vodama, ispuštao ih direktno u Savu

Elektroprivreda Srbije (EPS) nije izgradila postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda "Termoelektrane Nikola Tesla B" (TENT B), pa se otpadne vode ispuštaju bez prečišćavanja u Savu.
EPS najveći zagađivač industrijskim otpadnim vodama, ispuštao ih direktno u Savu
Foto: 021.rs
Na to je danas upozorila Državna revizorska institucija (DRI).
Državni revizori su u izveštaju o reviziji svrsishodnosti poslovanja "Upravljanje industrijskim otpadnim vodama" naveli da EPS, odnosno "Tent A" i "Tent B", nije kontinuirano ispitivao parametre kvaliteta otpadnih voda i njihov uticaj na okolinu.
Istaknuto je da "Tent A" nije uradila zamenu stare tehnologije hidrauličnog transporta "retke" suspenzije pepela i vode, tehnologijom kojom bi se smanjilo zagađenje voda.
 
"Najveći zagađivači su industrijske i komunalne otpadne vode koje se ispuštaju direktno u vodotokove bez prethodnog tretmana, pri čemu industrijske vode mogu biti posebno opasne zbog toksičnih materija koje sadrže", rekao je predsednik DRI Duško Pejović na predstavljanju izveštaja i dodao da je EPS najveći generator otpadnih industrijskih voda u Srbiji.
 
On je podsetio da su, prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", otpadne vode jedan od glavnih zagađivača površinskih i podzemnih voda koje čine prirodni izvor vode za piće. 
 
DRI je u izveštaju naveo da plan upravljanja vodama i plan zaštite voda od zagađivanja nisu doneti, a da Savet za vode nije osnovan.
 
Takođe, prema izveštaju DRI, Nacionalna konferencija za vode nije pratila realizacije Strategije upravljanja vodama i nije davala predloge za poboljšanje učešća javnosti u procesu planiranja, donošenja odluka i kontrole njihovog sprovođenja.
 
"Vodna inspekcija Republičke direkcije za vode nije u dovoljnoj meri vršila nadzor nad upravljanjem vodama", zaključak je DRI.
  • @Plaćač poreza

    31.01.2023 18:11
    Nisi dobro razumeo.
    Ovo ima veze sa: sistematskim trovanjem stanovništva usled intenzivnog bola u međunožju niza odgovornih ljudi i institucija.
    Ovo nema nikakve veze sa: Kosovom, politikom, privatizacijom, opozicijom.
  • Plaćač poreza

    31.01.2023 17:36
    Ako sam dobro razumeo najnoviju situaciju koja nam se nudi, Srbija treba da prizna Kosovo a zauzvrat će nam Amerika dopustiti da nam privatizacije EPS.
  • H

    31.01.2023 16:59
    Ma ajde
    Ajde već oglasite prodaju EPS-a. Scenario je odavno poznat. Bando

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija