Kurti izneo šest uslova za formiranje Zajednice srpskih opština

Kosovski premijer Aljbin Kurti izneo je šest uslova za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).
Kurti izneo šest uslova za formiranje Zajednice srpskih opština
Foto: Beta/AP
Prvi uslov, prema njegovim rečima, jeste da ZSO bude osnovana "u skladu sa Ustavom Kosova i zakonima koji su na snazi".
Kurti je na sednici Skupštine Kosova rekao da "ne može biti formirana jednonacionalna zajednica" i da je neprihvatljiv postojeći naziv ZSO.
"Ona ne može imati nikakvu javnu ili izvršnu vlast, samo mora da služi horizontalnoj saradnji opština kako je utvrđeno po Ustavu", kazao je Kurti.
 
On je naveo da je treći uslov za formiranje ZSO da prava nacionalnih manjina "moraju ojačati princip reciprociteta između dve države", pri čemu, kako je rekao, treba imati u vidu evropske standarde i modele.
 
Kurti je dodao da je jedan od uslova za formiranje ZSO "gašenje nelegalnih institucija na severu Kosova i predaja nelegalnog oružja".
 
"Peti uslov je da je ZSO deo konačnog sporazuma i sprovodi se nakon međusobnog priznanja i pošto je Srbija prihvatila principe Povelje UN u vezi sa Kosovom", kazao je Kurti.
 
Dodao je da je poslednji uslov da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče pisma upućena članicama EU sa pozivom da ne prihvate prijavu Kosova za članstvo u EU jer to, po Kurtijevoj oceni, predstavlja kršenje Briselskog sporazuma iz aprila 2013. godine.
  • @Лиманац

    05.02.2023 07:22
    “Услови за нешто што је већ потписано и чека имплементацију?!”

    Tako je to, kada je tvoj Vođa vodio sa 5:0!
  • Banderaš

    03.02.2023 12:35
    Balkansko blato
    Svajcarci su pre 720 godina seli na jednu livadu kod Lucerna i dogovorili se da neće vise ratovati nego da ce saradjivati i napredovati. I taj dogovor važi već 720 godina i napravili su državu sa BDP 85 000 Evra/stanovniku/godišnje,državu sa najvećim brojem patenata po glavi stanovnika,po najobrazovanijem stanovnistvu po stanovniku.Iako imaju narode sa 4 zvanična jezika i 2 razlicite najbrojnije religije,i mnostvo drugih razlicitosti sa ogromnom tolerancijom za strance,druge kulture i druge religije.
    Zašto balkanci ne mogu da se tolerišu iako zive zajedno, i uvek ćeziveti zajedno,iste su boje kože,istih kuhinja,običaja,šta je to sto je u balkancima zlo i kvarno da nadvlada mržnja umesto razuma,zlo umesto ljubavi??!
  • Лиманац

    02.02.2023 19:58
    Косово и Метохија је Србија.
    Услови за нешто што је већ потписано и чека имплементацију?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija