Rasprava o pravosuđu u Skupštini: Orlić polemiše sa svima sa mesta predsednika

U Skupštini Srbije raspravu o setu pravosudnih zakona obeležila je polemika predsednika Skupštine sa poslanicima.
Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da se u Srbiji ne poštuje Ustav i nema vladavine prava, što je glavna prepreka u evrointegracijama Srbije.
 
On je u Skupštini rekao da o promeni ustava nije postojala javna debata, da su promene samo kozmetičke i da ni ove izmene zakona neće doneti nezavisno pravosuđe.
Lutovac je naveo da u Srbiji nema prave podele vlasti i da je jedan od dokaza da Skupština ne kontroliše Vladu, bahato ponašanje ministara kada dođu u Skupštinu, te naveo da su ministri Siniša Mali i Aleksandar Martinović psovali poslanike kada je bila rasprava o budžetu.
 
Predsednik Skupštine Vladimir Orlić ušao je u polemiku tvrdeći da se to nije desilo, a poslanik SNS-a Marijan Rističević nazvao je Lutovca "prijateljem mafijaša Šarića" uz tvrdnju da Aleksandar Martinović "nikad ne psuje".
Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić tražila je da se snimak sednice prikaže i rekla da cela ta stranka "ima problem sa snimcima" jer nije pokazala snimak sa naplatne rampe u Doljevcu.
 
Na pokušaj ukazivanja povrede poslovnika, poslanicu DS Tatjanu Manojlović, koja je rekla da on preti poslanicima opozicije, Orlić je prekinuo posle dve reči i rekao "da je naprotiv rekao da neće da primenjuje mere".
 
"Ne, niste razumeli, nisam pretio, niste slušali. Ja znam da je vama teško i kad ste u sali da pratite", rekao je Orlić koleginici.
 
Prethodno je i poslanik Zavetnika Dragan Nikolić rekao da ta stranka neće podržati predložene zakone, ali da je podnela dvadesetak amandmana u želji da bar malo pomogne.
 
Podršku predlozima do sada su najavili poslanici Stranke pravde i pomirenja, Saveza vojvođanskih Mađara i Jedinstvene Srbije.
 
Poslanici i sutra o pravosudnim zakonima 
 
Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras rad, a raspravu o setu pravosudnih zakona nastavljaju sutra u 10h.
 
Među 32 tačke dnevnog reda su predlozi zakona  o sudijama, o Visokom savetu sudstva, o javnom tužilaštvu i Visokom savetu tužilaštva, kao i Predlog zakona o uređenju sudova kojim bi trebalo da izbor sudija i tužilaca bude izmešten iz Skupštine Srbije.
  • Rajlić Petar

    04.02.2023 23:18
    Komentar
    Goreg predsjednika skupštine Srbija nije imala.
  • Gimme Shelter

    04.02.2023 22:26
    Na sledećem glasanju da obavezno glasate za Orlića da vas i on jaše bar 8 godina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.