Kurti: Beograd i Priština moraju obostrano da garantuju prava manjinama

Premijer Kosova poručio je, posle sastanka sa predstavnicima albanske i bošnjačke zajednice u Srbiji, da "normalizacija odnosa Beograda i Prištine mora obostrano da garantuje prava manjinama".

"Normalizacija odnosa Kosova i Srbije mora da garantuje prava manjina u obe zemlje recipročno i u skladu sa standardima EU. Sreo sam se sa liderima albanske i bošnjačke zajednice u Srbiji, koji samo zahtevaju ista prava koja uživa srpska zajednica na Kosovu", objavio je Aljbin Kurti na Tviteru, uz fotografije sa čelnikom SDA Sandžaka Sulejmanom Ugljaninom, predstavnikom Albanaca sa juga Srbije u Skupštini Srbije Šaipom Kamberijem i poslanicima Enisom Imamović i Selmom Kučević.

U saopštenju Vlade Kosova, koje su preneli prištinski mediji na albanskom, navodi se da je Kurti sa predstavnicima albanske i bošnjačke manjine u Srbiji razgovarao o "sastavnim elementima evropskog predloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije" i da je njihova delagacija zahtevala reciprocitet prava sa Srbima na Kosovu.
Kurti je, pema izveštaju portal JUGpress, rekao da "različite zajednice treba tretirati bez razlike u okviru univerzalnih principa i u punom skladu sa standardima Evropske unije".
  • Rados

    05.02.2023 23:51
    Laz
    Trebas i ti da postujes prava Srba na Kosovu.i Metohiju ali na zalost nemaju nikakvu zastitu preko 140 napada na Srbe za 1 god .
    A zadnijh 3 slucajeva i brutalno prebijamje od strane Albanaca i pokusaj ubistva 2 decaka u Strpcu.A u Srbiju Albanci i sve manjine imaju najveca prava u Evropi.Bez Autonomije samostalne nema zivita za Srbe na Kosovu to vidi cela Evropa
  • Cc

    05.02.2023 09:58
    Cc
    Znaci pocelo je cepanje Srbije bar ono sto je preostalo od nje! Sandzak pa Vojvodina!
  • Zare

    05.02.2023 09:17
    Sve manjine u Srbiji dokazano imaju zagarantovana prava u skladu sa evropskim standardima a imajuci u vidu da na teritoriji Kosova nije moguce postici taj standard, se mora urediti na drugi nacin.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.