RSE: Lideri EU će sutra i prekosutra pozvati Srbiju i Kosovo da iskoriste priliku koju nudi plan

Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na samitu koji će se održati 9. i 10. februara između ostalog raspravljati i o dijalogu Srbije i Kosova, piše Radio slobodna Evropa.
Zvaničnici EU su potvrdili da je ova tačka uvrštena u poslednjem trenutku. Dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije će biti obuhvaćen i u zaključicma sa samita, piše RSE.
Kako se navodi, u svetlu nedavnih tenzija na severu Kosova, šefovi država i vlada EU će putem zaključaka naglasiti hitnu hitnu potrebu za napretkom u procesu normalizacije odnosa odnosa između Kosova i Srbije kroz dijalog uz posredovanje EU.
"Evropski savet pozdravlja evropski predlog za postavljanje odnosa između obe strane na novu i održivu osnovu kao istorijsku šansu koju obe strane treba da iskoriste i u cilju ostvarivanja svoje evropske perspektive", navodi se u nacrtu zaključaka u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.
 
Takođe će se, putem zaključaka, apelovati obema stranama da "u potpunosti i bez uslova sprovedu", obaveze na koje su one se obavezale u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO).
 
Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je taj plan dobra osnova za dijalog Kosova i Srbije, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da je spreman da radi na primeni tog plana.
  • Plan 2 Nemačke !!!

    09.02.2023 10:26
    prepisan od slova do slova
    Koja prilika ? Srbiji poturen Plan 2 Nemačke da potpiše, gde su obe ušle u UN i u sve svetske institucije i vojne saveze neometano jedna od druge ? NE ultimatumu ! Što pre članstvo u bogati BRIKS i vojno moćni ODKB i čuvanje 1244 Kosovo je Srbija
  • Da

    09.02.2023 09:15
    Narod će se pobuniti, glasati pogrešno i zvršiti pod sankcijama. Vreme je da se pokrene pitanje samostalne Vojvodine.
  • Miki

    09.02.2023 08:03
    Miki
    Ustaj narode!!! NE Kapitulaciji…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.